WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

2004

2004


Situational Awareness and Preparedness for Public Health Incidences and Reasoning Engines (SAPPHIRE) was een op semantiek gebaseerd systeem voor gezondheidsinformatie, dat in staat was om gebeurtenissen die de volksgezondheid konden beïnvloeden te volgen en te beoordelen. Het werd in 2004 door The University of Texas Health Science Center in Houston ontwikkeld, in samenwerking met Oracle Corporation en TopQuadrant, Inc.

2004

 

OpenMRS was een samenwerkingsproject voor de ontwikkeling van 'open bron' software die de zorgverstrekking in ontwikkelingslanden kon ondersteunen, gegroeid uit de kritische noodzaak voor de opschaling van de behandeling van HIV in Afrika. Maar vanaf het begin werd het als een elektronisch medisch dossier opgevat dat het volledige scala van medische behandelingen ondersteunde. De eerste ideeën en het eerste prototype van OpenMRS werden in februari 2004 bedacht door Paul Biondich en Burke Mamlin van de Regenstrief Institute Indiana, tijdens hun bezoek aan het AMPATH project in Eldoret, Kenia. Rond dezelfde tijd was het EMR team van Partners In Health onder leiding van Hamish Fraser en Darius Jazayeri op zoek naar manieren om opschaling van een PIH-EMR web-based medisch dossier systeem te ontwikkelen om resistente tuberculose te beheren in Peru en HIV op het platteland van Haïti. Paul, Burke en Hamish ontmoetten elkaar in september 2004 tijdens de Medinfo conferentie in San Francisco en merkten dat ze een gemeenschappelijke aanpak hadden van medische informatiesystemen en een gelijkaardige filosofie betreffende gezondheidszorg waardoor de ontwikkeling en OpenMRS een feit was. OpenMRS was gebaseerd op de beginselen van openheid en het delen van ideeën, software en strategieën voor implementatie en gebruik. Het systeem werd ontworpen om in omgevingen met zeer weinig middelen ingezet te worden en kon aangepast worden mits toevoegen van nieuwe data-items, formulieren en rapporten zonder dat er programmatie nodig was. Later werd Chris Seebregts het vierde stichtend lid van de Zuid-Afrikaanse Medical Research Council (MRC).

2004


BeHealth was een digitaal eHealth-platform in België, dat zowel ten behoeve van zorgverleners als van patiënten via een portaalsite digitale toegang bood tot alle gezondheidsinformatie en -applicaties. BeHealth werd op 23 december 2004 ontwikkeld en het eerste doel was om meerdere toepassingen van een aantal acteurs uit de sociale zekerheid met elkaar te verbinden, maar ook om later bredere diensten te kunnen verlenen.

2004

HealthConnect was een elektronische medisch dossier uit Australië. Het doel was om de kwaliteit en de veiligheid in de gezondheidszorg te verbeteren door belangrijke klinische informatie beschikbaar te stellen waar en wanneer het nodig was. Artsen zouden via hun desktop toegang krijgen tot de software, die hen in staat stelde om alle patiënten informatie in een Queensland Health database in te voeren, waardoor de langzamere informatie-uitwisseling via de post vermeden werd.

extad/peakflowmeter.be