WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1975-1979

1975

In Nederland raakte de ontwikkeling van de Sportgeneeskunde in een stroomversnelling. De Nederlandse Hartstichting stelde geld ter beschikking voor de opleiding van de eerste sportarts Gee van Enst (1945-), die in 1968 met de acht zonder stuurman achtste eindigde op de Olympische Spelen van Mexico. Met Lotto/Toto geld werd ook het Bureau Sport-Geneeskundige Aangelegenheden opgericht en werden Sportmedische Adviescentra (SMA) gestart die gericht waren op de specifieke wensen van de sportbeoefenaar.

1977

De eerste draadloze ECG hartslagmonitor werd in 1977 gefabriceerd door het Finse bedrijf Polar Electro als trainingshulp voor het Finse Nationale Cross Country Ski team. Het concept van 'intensiteitstraining' infiltreerde begin van de jaren '80 vanuit de atletiekwereld en in 1983 werd de eerste draadloze hartmonitor voorgesteld. De draagbare Polar PE 2000 bestond uit een zender en een ontvanger. De zender werd via wegwerpelektroden of een elastische elektrodeband op de borst bevestigd, terwijl de ontvanger een monitor was die rond de pols gedragen werd.

1977


De World Federation of Sports Medicine (FIMS) koos de omschrijving van Sportgeneeskunde van de Duitse fysioloog en sportarts Wildor Hollmann (1925-) als officiële definitie

"Sportgeneeskunde bestaat uit theoretische en praktische geneeskunde. Het onderzoekt de invloed van oefening, training en sport, alsmede het gebrek aan beweging bij gezonde en zieke mensen van alle leeftijden om de bevindingen van de preventie, behandeling en rehabilitatie, alsmede sporters nuttig te zijn."

1978

Professor Wilfried Kindermann (1940-) van de Universität des Saarlandes leidde het Institut für Sport- und Leistungsmedizin, dat later omgedoopt werd tot Institut für Sport- und Präventivmedizin. Als een van de pioniers van de laktaatbepalingen is zjn naam nauw verbonden met de term ‘anaërobe drempel’.

1978

Met de aanbevelingen van de Duitse sportartsen Wildor Hollmann (1925-) en Heinz Liesen (1941-) construeerde de Duitse firma Keiper uit Kaiserslautern de Dynavit, de eerste volledig elektronische en geautomatiseerde fietsergometer.

1978

Een inspanningsproef uit 1978.