WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1970-1972

1970

Twee voor het Amerikaanse Marshall Space Flight ontwikkelde ergometers.

1970

 

C. Richter ontwikkelde voor zijn sportonderzoeken in de DDR een hoog performante en robuste ergometer.

1970

De Zweedse Professor Fysiologie Per-Olof Åstrand (1922-2015) en zijn Noorse collega Käre Rodahl (1917-2008) deden heel wat veldtesten met de Douglas bag, zo begeleidden ze onder andere de Zweedse langlaufers.

1970

De ergospirmetrie werd in meer en meer sporten toegepast, in Ratzeburg deed men fysiologische studies bij gewichtheffers.

1970

Een volledig uitgerust labo van Godart voor inspanningsproeven.

1970

In het Stockholm Sports Medicine Laboratory van de Swedish College of Physical Education gebruikte Professor Per-Olaf Åstrand (1922-2015) een Douglas bag voor het meten van de zuurstofopname. De ergometer was de mechanisch geremde Åstrand-Ergometer.

1971


In 1971 initieerden de Amerikaanse cardiologen Robert A. Bruce (1916-2004) en Harold T. Dodge (1920-1999) het Seattle Heart Watch program. Het programma testte de haalbaarheid, het nut en de reproduceerbaarheid van de resultaten van symptoom-beperkte inspanningsproeven bij ambulante hartpatiënten en ogenschijnlijk gezonde proefpersonen. In tien jaar tijd werd een database van meer dan 10.000 mensen verzameld. Via een dataphone werden de signalen van de loopband monitors uit vijftien verschillende testlocaties voor analyse naar het onderzoekslabo van het Universitair Ziekenhuis gezonden en de follow-up vragenlijsten van duizenden patiënten werden de jaren nadien bijgehouden. Deze database werd gebruikt om normale waarden te bepalen op basis van leeftijd, geslacht en gebruikelijk activiteitspatroon. De duur van de oefening werd de belangrijkste meting voor de schatting van wat Bruce de functional aerobic impairment noemde. Het Seattle Heart Watch program toonde de haalbaarheid en de veiligheid aan van het Bruce-protocol en demonstreerde ook dat het een krachtig voorspellend hulpmiddel was.

1971

Een belangrijke stap in de geschiedenis van de roeimachines was de ontwikkeling van een eenvoudige ergometer door Gjessing-Nilson in de jaren '70. Deze Noorse Gjessing ergometer gebruikte een remsysteem met frictie en industriële riemen over de rand van het vliegwiel. Aan de rien werden gewichten bevestigd, zodat gebruiker de hoeveelheid geproduceerde frictie kon berekenen. Een lederen koord aan het stuur liep over een katrol, zodat gebruiker de versnelling en snelheid kon aanpassen. Hoewel rudimentair werd deze machine als de best beschikbare en meest nauwkeurige tegelijkertijd.


Datzelfde jaar lanceerde Gamut Engineering de Gamut rowing ergometer.

1972

In september 1972 verscheen het eerste nummer van de Journal of Sports Medicine van de American College for Sportsmedicine, maar door problemen kwam het pas lang na die datum in de brievenbus van de abonnees.