WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1964-1965

1964

Inspanningsproef met een met de hand aangezwengelde, elektrisch afgeremde ergometer. De spirometer was een gesloten circuit Knipping Model 210 D, vervaardigd door het Duitse bedrijf Dargatz.

1965

Op pagina 1460 van het AJPH van 9 september 1965 verscheen het artikel 'The inhalation of the photochemical smog compound peroxyacetyl nitrate' van de Amerikaan Leon E. Smith, Professor Physical Education aan de State University of Iowa. Hij beschreef een inspanningsproef waarbij het tidaal volume gemonitord werd met een verwarmde Fleisch pneumotachograaf die op een Hans Rudolph 'two-way high velocity valve' gemonteerd was. De uitgeademde lucht werd in plastieken, neoprene zakken gecollecteerd, vervolgens werd het volume met precisie gasmeters gemeten. De gasconcentraties werden met een gaschromatograaf bepaald. De fietsergometer gebruikte wrijvingsweerstand om een constante werkflow te behouden en de proefpersoon pedaleerde op de maat van een metronoom.

1965

In Berlijn organiseerde de Deutsche Sportärztebund een wetenschappelijk anti-doping symposium, waar elke vorm van doping unaniem werd afgewezen.

1965

In Nederland groeide het aantal artsen met belangstelling voor sportgeneeskunde gestaag, daardoor ontstond de behoefte om de sportgeneeskundige activiteiten te bundelen. In 1965 werd daarom de ‘Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG)’ opgericht.

1965

In 1965 werd de pedometer 'manpo-kei', het Japans voor 10.000 stappen-meter, door Yui Hatano op de markt gebracht.