WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1954

1954

Tijdens de vergadering van de American Association for Health, Physical Education, and Recreation (AAHPER) in New York werd de American College of Sports Medicine (ACSM) boven het doopvont gehouden? Deze overkoepelende organisatie van diverse disciplines en beroepen deelde het gemeenschappelijk belang van de manier waarop oefening het menselijk lichaam beïnvloedt.

Eerst was ACSM afhankelijk van vrijwillige bijdragen en daarna van commerciële investeringen, wat de zelfhulpcultuur van het Amerikaanse maatschappelijk middenveld weerspiegelde. In termen van geneeskunde dankte de ACSM zijn wortels aan langdurige belangen van lichamelijke opvoeding, cardiologie en inspanningsfysiologie. De Amerikaanse belangstelling voor sportgeneeskunde was gebaseerd op het idee om de gezonde te bestuderen in plaats van de zieke. Onderzoek naar topsporters werd gebruikt om de verschillen in prestatievermogen beter te begrijpen met het oog op de uitdaging om gezonde mensen gezond te houden en de toestand van zieken en gewonden te verbeteren. In Amerika lag minder nadruk op fysiologie en de toepassing ervan op werk en milieun de algemene focus van onderzoek lag meer op de relatie tussen lichaamsbeweging en de gezondheidsvoordelen ervan.

Sylphons zijn cilindervormige metalen balgen die bezwijken onder kracht en die in 1902 door de Amerikaan Weston Fulton (1871-1946) werden uitgevonden. De Amerikaanse orthopedisch chirurg Charles Bechtol (1912-1998) beschreef een isometrische handgreep dynamometer die in olie ondergedompelde sylphons gebruikte om de krachten te meten die op twee parallelle handvatten werden uitgeoefend. Dit was de eerste Jamar dynamometer.

De Duitse nationale voetbalploeg werd via inspanningstesten klaargestoomd voor het WK voetbal. Op de foto volgt bondscoach Sepp Herberger (1897-1977) de prestaties op de Dargatz ergometer van een van zijn spelers.

In Leipzig werd de Oost-Duitse ‘Arbeitsgemeinschaft für Sportmedizin’ gesticht met Arno Arnold (1897-1963) als eerste voorzitter. De naam werd twee jaar later gewijzigd in 'Gesellschaft für Sportmedizin der DDR'.