WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1938-1939

1938


Een artikel uit een Amerikaans dagblad rapporteerde over de arbeidscapaciteit van een atleet, die een onderzoeksteam van de Stanford University tijdens een fietstest gemeten had. De fiets was aan een dynamometer gekoppeld die de inspanning van de benen omzette in paardenkracht. De atleet droeg een koperen helm waarin afgemeten lucht werd gepompt, de uitgeademde lucht werd weggezogen voor het bepalen van zuurstofverbruik en koolstofdioxideproductie. Na 45 minuten fietsen bleek de proefpersoon een volume van twintig gallons lucht per minuut geademd te hebben en bedroeg zijn pols 195 slagen per minuut. Iedere minuut werd er bovendien één kwart gallon bloed door het hart gepompt en zijn work output was één kwart paardenkracht.

1938


In 1938 verscheen het artikel 'Physical Fitness and Citizenship' van de Amerikaan Charles H. McCloy (1886-1959) in de Journal of Health, Physical Education, and Recreation. 

1938


Flandrien Lucien Storme (1916-1945) won Parijs-Roubaix in 1938. Na de wedstrijd werd hij door zijn privé verzorger Aimé Bethune gemasseerd. In 1942 werd hij door de Duitsers opgepakt als verzetsstrijder en gevangen gezet in de Strafgefängenisser Siegburg op twintig kilometer van Köln. Bij de bevrijding schoten de Amerikanen hem per ongeluk dood.

1938

Missal gebruikte als eerste het traplopen bij een maximale inspanningstest voor het te testen op CAD.

1939

In Finland zag de Finse Vereniging voor Sportgeneeskunde het levenslicht.