WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1934

1934

Een krantenknipsel uit 1934 waarvan de vrije vertaling luidt:

Longkrachttest bepaalt het voedsel van de football sterren

De moderne op volledig energie quota werkende 'football player' weet weldra wat hij al dan niet mag eten aan tafel. En misschien kan hij daarbij wel beoordelen of hij zijn lauweren graag op het veld wil verdienen, of dat hij wil vastroesten. Dr. Francis Baldwin van de University of Southern California gebruikt een methode waarbij hij een toestel aan de neus en de mond van een 'football player' hecht en hem een specifieke afstand laat lopen. De uitgeademde lucht van de atleet gaat naar een speciale zak en na het lopen wordt deze zak vlug naar het laboratorium gebracht voor onderzoek. Men beweert dat dit onderzoek onthult of het aan tafel geserveerde voedsel voor een stoere football player gepast is of niet. De ontdekker is ervan overtuigd dat het via gepaste voeding mogelijk is om betere football teams te ontwikkelen dan de huidige.

1934

 

Een ander krantenartikel uit 1934 meldde het volgende

‘Ergometer’ controleert gepensioneerden

Geschillen tussen gepensioneerden en ambtenaren in Hamburg, Duitsland, gezien hun arbeidscapaciteit nu bepaald wordt door de ‘ergometer’, een toestel dat bij allerlei werkzaamheden de mogelijkheden van verschillende mensen elektrisch registreert. Dit eigenaardige toestel wordt eerst aangepast aan de lengte van de persoon. Op zijn gezicht wordt een masker geplaatst om de hoeveelheid in- en uitgeademde lucht te meten. De patiënt draait dan aan een toestel dat de geleverde hoeveelheid arbeid elektrisch registreert. Via deze waarde kan voor iedere persoon een eerlijk pensioensuitkering gevonden worden. De machine zal personen ontmaskeren die beweren dat ze gehandicapt zijn terwijl ze te lui zijn om te werken.

1934


Artikel uit een Amerikaanse krant (vrij vertaald): 

Zwemmers opgepept door vleugje zuivere zuurstof

Tijdens een recente test aan de Universiteit van Springfield, Mass werden atleten omgevormd tot super-zwemmers. Voor hij het water indook kreeg iedere zwemmer twee diepe inhalaties zuivere zuurstof. Door de adem in te houden tot ze in het bad sprongen, verbeterden elf van de zeventien jongeren hun eigen record over 100-yard sprint.

1934

In 1934 produceerde het departement Fysiologie van de Cambridge University de film 'Methods of measuring metabolism and basal metabolism Krogh and Douglas bag' over het gebruik van de Douglas bags. Op de foto ziet men het verschil tussen de vulling na een test in rust en na een inspanningsproef.

1934


Loopband uit 1934 waarbij de houten latten van het loopvlak vervangen werden door een stoffen band.

1934


Tijdens het congres van de Belgische Medische Federatie in Dinant werd de ‘Societé Médicale Belge d’Education Physique et de Sports’ (SMBEPS) opgericht. De Luikse Professor Lucien Brouha (1899-1968) werd tot eerste voorzitter verkozen. Twee jaar later emigreerde Brouha naar de Verenigde Staten waar hij aan het wereldberoemde ‘Harvard Fatigue Laboratory’ ging werken en waar hij in 1943 de Harvard Step-Test publiceerde.

1934

De spirometer van de Britse instrumentenbouwer Charles Fielding Palmer (1891-1987) was op het Knipping Type Closed Circuit Respiration Apparatus gebasseerd, waarmee ook de verbruikte zuurstof en geproduceerde koolstofdioxide gemeten kon worden .