WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1923

1923


Een draagbare Douglas Bag uit 1922.

1923

In 1923 publiceerde de Duitse internist Herbert Herxheimer (1894-1985) ‘Die Rolle der Leibesübungen in der Therapie’, waarin hij de therapeutische procedures van bewegingstherapie, fysiotherapie en revalidatie behandelde.

1923

In Frankrijk werd een hogere opleiding lichamelijke opvoeding gedoceerd aan de medische scholen van Parijs, Lyon, Nancy en Lille.

1923

In Den Haag werd het eerste Nederlandse sportkeuringsbureau opgericht, dat zeer vlug navolging kende en in 1930 verenigden deze sportkeuringsbureaus zich tot de 'Federatie van Bureaux voor Medische Sportkeuring'. Door het verplicht stellen van de sportkeuring werden er in de topjaren 300.000 keuringen verricht in 225 verschillende centra. De sportkeuring was zeer summier, werd veelal door huisartsen uitgevoerd en beperkte zich meestal tot tien diepe kniebuigingen.

1923


De Britse Fysioloog en Nobelprijswinnaar Archibald Vivian Hill (1886-1977) publiceerde in de Quarterly Journal of Medicine het artikel 'Muscular exercise, lactic acid, and the supply and utilization of oxygen', waarin hij stelde:

"Bij het lopen neemt de zuurstofbehoefte continu toe als de snelheid verhoogt, ....; de eigenlijke zuurstofopname bereikt echter een maximum waarboven geen enkele inspanning ze kan drijven. De zuurstofopname kan haar maximum bereiken en constant blijven louter omdat ze vanwege de beperkingen van de bloedsomloop en de ademhalingswegen niet hoger kan gaan."