WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1921

1921

In naam van de fysiotherapeuten stichtte de Mary McMillan (1880-1959) de American Women's Physical Therapeutic Association, de voorloper van de APTA (American Physical Therapy Association) die later 76.000 leden zou tellen. Mary McMillan wordt beschouwd als een van de eerste fysiotherapeuten.

In 1917 was ze aan het Walter Reed Hospital van Washington al betrokken bij de oprichting van de afdeling Reconstruction Aids, waar tijdens de eerste Wereldoorlog gewonde soldaten verzorgd werden. Aan het Reed College in Oregon gaf ze cursussen fysiotherapie, die bestonden uit massage, elektrotherapie en hydrotherapie. Zij schreef het eerste Amerikaanse leerboek over fysiotherapie en oefentherapie getiteld 'Massage' en startte later het eerste fitnesscentrum van de Peiping Union Medical College in China.

1921

Op 21 januari 1921 werd in Parijs onder impuls van legerarts Maurice Boigey (1877-1952) de 'Société médicale d’éducation physique et du sport (Smeps)' opgericht, blijkbaar de eerste vereniging van dat soort wereldwijd.

1921


Drie advertenties van de Sanborn Handy Metabolism Apparatus die verschenen in 'The American Physician', 'The American Journal of the Medical Sciences' en 'The Journal of the American Medical Association'.

1921

De geschiedenis van de Nederlandse Sportgeneeskunde begon rond 1921 toen op initiatief van Jan van Breemen (1874-1961) de ‘Nederlandsche Geneeskundige Vereeniging ter bevordering van de Lichamelijke Opvoeding (NGVLO)’ werd opgericht, die ‘de bestudeering der vraagstukken op het gebied der lichamelijke opvoeding voorzoover die vraagstukken van geneeskundig belang zijn’ tot doel had.

1921


De Amerikaanse arts Dudley Allen Sargent (1849-1924) was aan de Harvard University een pionier van de lichamelijke opvoeding. Op het ogenblik dat het concept 'lichamelijke opvoeding gunstig voor de gezondheid en welzijn' geïntroduceerd werd, voegde Sargent wetenschappelijk onderzoek toe aan fitnessinstructies. Hij zag voordelen in alle programma's van lichamelijke opvoeding en leerde ze aan in zijn Normaalschool en aan de Harvard Summer School. Sargent was een vroegtijdige vernieuwer van de lichamelijke opvoeding. De Sargent Test draagt zijn naam, maar is beter bekend als de verticale sprong-test. Hij ontwikkelde ook verschillende soorten oefenapparatuur die in sportscholen nog steeds gebruikt worden. Hij toonde grote interesse in anthropometrie en ging tot het uiterste om de perfecte proporties van het menselijk lichaam te onderzoeken.