WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1913

1913

In Berlijn werd het begrip ‘Sportarts’ officieel ingevoerd.

In 1916 zouden de VIde Olympische Spelen doorgaan in Berlijn. In de aanloop daarvan opende keizer Wilhelm II (1859-1941) in Berlijn-Grünewald op 13 juni 1913 het Deutsche Stadion en werd ook een sportgeneeskundig onderzoeks- en begeleidingscentrum in gebruik genomen, waarvan Arthur Mallwitz (1880-1968) benoemd werd tot eerste sportarts.

De dynamometer van de Franse arts Jules Chéron (1870-1952) en instrumentenbouwer Charles Verdin uit Parijs was vervaardigd uit verzinkt, onbewerkt geblauwd staal en messing.

Door de handpalm te knijpen bewoog de naald en kon de uitgeoefende kracht op de koperen schaal afgelezen worden. Aan de bovenkant van de schaal was een reset-knop die het toestel terugbracht naar de nulstand.

In de Verenigde Staten werd op 7 juni 1913 het eerste patent voor een trainingsloopband geregistreerd.

Een automatisch gecontroleerde fietsergometer werd in 1913 door de Deense Professor fysiologie August Krogh (1874-1949) ontworpen, die zeven jaar later de Nobelprijs voor Geneeskunde kreeg

In Nieuw Zeeland startte de School of Physiotherapy van de University of Otago met een opleiding fysiotherapie.

De Duitse Professor geneeskunde en fysiologie Otto Meyerhof (1884-1951) ontdekte in de spieren een vaste relatie tussen zuurstofopname en melkzuurmetabolisme.

Hij toonde aan dat de consumptie van een molecule zuurstof de vorming van twee lactaatmoleculen voorkomt.

De bevindingen van Meyerhof ondersteunden de veronderstelling dat de lactaatenzymen ook aëroob functioneren, maar dat het gevormde lactaat opnieuw gesynthetiseerd wordt in koolhydraten, ten koste van de energie geleverd door de ademhaling.

Verder onderzoek bracht hem tot de overtuiging dat glycogeen in anaërobe omstandigheden wordt afgebroken tot melkzuur.

In 1922 kreeg hij samen met de Britse fysioloog Archibald Hill (1886-1977) de Nobelprijs voor geneeskunde, voor zijn werk over spiermetabolisme en de rol van de koolhydraten bij de energie-omzetting.

Na het verkrijgen van de Nobelprijs verkreeg hij laboratoriumruimte aan het Kaiser Wilhelm-instituut voor Biologie in Berlijn, waar hij in 1924 werd benoemd tot hoogleraar.

Samen met bekende biochemici zoals de Brits/Duitse Hans Krebs (1900-1981), de Duits/Amerikaanse Fritz Lipmann (1899-1986) en de Spaanse Severo Ochoa (1905-1993) slaagde hij in 1925 erin om glycolytische enzymen van spieren te extraheren waardoor het mogelijk werd om deze enzymen te isoleren en daardoor te bestuderen hoe spierencellen glycogeen omzetten in melkzuur.

Van 1929 tot 1938 was Meyerhof directeur van het Kaiser Wilhelm-Institut für medizinische Forschung te Heidelberg.

In 1938 vluchtte Meyerhof omwille van het nazisme naar Parijs en in 1940 emigreerde hij naar de Verenigde Staten waar hij in Philadelphia tot Professor benoemd werd aan de University of Pennsylvania.

Marine-officier en leraar lichamelijke opvoeding Georges Hebert (1875-1957) speelde in Frankrijk een prominente rol in de opgang van de lichamelijke opvoeding. NaDAT HIJ de principes van zijn voorgangers bestudeerd had, startte hij een eigen 'natuurlijke methode', die volledig gebaseerd was op natuurlijke bewegingen als lopen, rennen, balanceren, springen, kruipen, klimmen en manipulatieve vaardigheden als heffen en gooien en op zelfverdediging.

Hebert was verantwoordelijk voor de fysieke training van de zeilers van de Franse marine en opende in 1913 het op dat ogenblik grootste en meest moderne indoor/outdoor opleidingscentrum in Reims.

In 1912 publiceerde hij een eerste boek 'L'Education Physique ou l'Entrainement Complet par la Methode Naturelle', gevolgd door vele andere werken over hetzelfde onderwerp.

Samen met zijn associé Edwin Bowerd introduceerde neus-kool-oor arts William H. Fitzgerald (1872-1942) in 1913 de reflexologie in de Verenigde Staten onder de naam Zone Therapy.

Het Duitse bedrijf Maspo bracht een draagbaar, elektrisch massagetoestel op de markt verpakt in een metalen koffer.