WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1910

1910


In de bijdrage 'Methodik des Energiestoffwechsels' van de Zweedse Professor Fysiologie Johan Erik Johansson (1862-1938) in het 'Handbuch der biochemischen arbeitsmethoden' van de Zwitserse biochemicus en fysioloog Emil Abderhalden (1877-1950) werden op pagina 1157 inspanningstesten in het veld vermeld voor de studie van de menselijke ventilatie.


Het toestel was uitgerust met een buisje om tijdens de ademhaling luchtstalen te kunnen afnemen.

1910

Meerdere vooraanstaande fysiologen waren geïnteresseerd in de reacties van het menselijk lichaam op inspanning waarbij uithoudingsvermogen, kracht, hoogte, warmte en koude een rol speelden. Bijgevolg werden soldaten, atleten, piloten en bergbeklimmers bestudeerd. In de Verenigde Staten werd een dergelijk onderzoek voor het eerst uitgevoerd aan het Carnegie Nutrition Laboratory in de omgeving van Boston.

1910

Via het Carnegie Institute van Washington publiceerden de Amerikaanse fysiologen Francis G. Benedict (1870-1957) en Thorne M. Carpenter (1878-1971) 'Respiration Calorimeters for Studying the Respiratory Exchange and Energy Transformations of Man', een prachtige beschrijving van hun labo.


Grondplan van het labo

 

Algemeen zicht op het labo. Helemaal rechts de absorptietafel en daarachter de bedcalorimeter. Vooraan de weegschaal om de absorbties te wegen. Een zwavelzuur-absorbeerder is links van de balans opgehangen. Aan de linkerzijde is de tafel van de waarnemer, met daarachter de stoelcaloriemeter met daarboven een grote weegschaal voor het wegen van de proefpersonen. Links vooraan op de vloer is de watermeter voor het wegen van het water dat gebruikt werd om de hitte af te voeren.

1910

Voor het derde 'Congrès International de Physiothérapie' in Parijs kwamen liefst duizend geïnteresseerden uit de medische wereld opdagen uit 26 verschillende landen

1910

In 1910 publiceerde de Duitse arts Erich Grafe (1881-1958), die in Heidelberg assistent was van Professor Fysiologie Albrecht Ludolf von Krehl (1861-1937) (foto), 'Das Respirationsapparat', een beschrijving van zijn respiratoire kamer, die enkel voor bedlegerige patiënten bestemd was. Om er een bed onder te rollen kon de deksel ervan makkelijk opgeheven worden. In 1909 had hij al een respiratie-apparaat beschreven waarbij het toestel het hoofd en de schouders van de patiënt bedekte. Beide apparaten werden volgens het open-circuit principe geventileerd en een staaltje uitgeademde lucht werd op koolstofdioxide en zuurstof geanalyseerd. In de kleine open-circuit kamer pasten de zijkanten in een waterdichting in de vloer, er was geen deur voorzien omdat de hele kamer kon opgeheven worden voor het binnenlaten van de patiënt. De ventilatiestroom werd door een mechanisch roterende natte-gas meter verzekerd.

1910


De Narragansett Machine Company uit Providence, Rhode Island startte de productie van stevige en betrouwbare indoor roeimachines, die vrij vlug hun weg vonden naar de universitaire campussen, waar de roeiers ze voor hun trainingen buiten het seizoen gebruikten.

1910


In het 'Etablissement Thermal des Baignots' aan de voet van de Franse Pyreneeën paste men fysiotherapie toe met fango.