WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1908

1908

In 1891 startte de Amerikaanse arts George Wells Fitz (1860-1934) aan de Harvard University een labo voor inspanningsfysiologie en in 1908 publiceerde hij 'Principles of Physiology and Hygiene'.

1908


De Weense masseur Johann Lovranics ontwikkelde dit apparaat onder het motto ‘Gymnastik erhält Gesundheit und Schönheit', waarop hij een patent nam.

1908

Door een gebrek aan erkenning en universitair onderwijs, werd de massage en fysiotherapie door de ziekenhuisartsen verwaarloosd. Ze beschouwden dit niet als een specialisatie of een empirische toevoeging van de conventionele geneeskunde. Zonder controle, indicaties of doseringsvormen konden de medische faculteiten geen therapie voor de verschillende instellingen ontwikkelen. In 1908 trachtten de sprekers van het '1er Congrès de Physiothérapie des médecins de langue française' in Parijs de effecten van verschillende fysiotherapie-methoden aan te tonen en communiceerden ze de resultaten van hun vergelijkende experimenten met conventionele therapieën, om op die manier aan de universitaire medische wereld geloofwaardigheid voor deze nieuwe technieken te leveren.

1908

Op de Olympische Spelen van 1908 in Londen nam de Duitser Arthur Mallwitz (1880-1968) deel aan het hoogspringen en het verspringen uit stand, maar gelijktijdig was hij ook de sportarts van de Duitse ploeg. Nochtans waren er in Londen geen medische kabinetten voorzien en enkel de marathonlopers moesten zich voor hun wedstrijd medisch laten onderzoeken. Mallwitz publiceerde dat jaar ook zijn eindwerk 'Körperliche Höchstleistung mit besonderer Berücksichtigung des Olympischen Sportes’, dat bestempeld wordt als allereerste thesis over Sportgeneeskunde.

1908


De Amerikaanse wielrenner Robert Waltour (1878-1949), die tweemaal wereldkampioen stayeren werd en sterke zesdaagsen reed, was een fervent voorstander van massage tijdens wedstrijden.