WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1879-1880

1879

Een van de pioniers van de toegepaste fysiologie was de Italiaanse fysioloog Angelo Mosso (1846-1910) wiens denken het onderricht op het vlak van lichamelijke opvoeding in vele landen beïnvloed heeft. De uitbreiding van de sport naar steeds bredere lagen van de bevolking was sterk toegenomen wat tenslotte resulteerde in het preventief-medisch aspect van sportgeneeskunde. In 1879 werd hij aan de Universiteit van Turijn tot Professor Fysiologie benoemd. Enkele van zijn beroemdste werken

  • Die Diagnostik des Pulses (1879)

  • Fisiologia dell' uomo sulle Alpi (1897; third edition, 1909)

  • Mens Sana in Corpore Sano (1903)

1879


De Amerikaanse opvoeder, docent en directeur van fysieke training Dudley Allen Sargent (1849-1924) werd in Belfast, Maine geboren, waar hij tijdens zijn middelbare studies met enkele vrienden in zijn school horizontale baren en andere apparaten bouwde en daarmee een turnclub opstartte. In 1869 nodigde het Bowdoin College hem uit om een turnzaal te bouwen. Twee jaar later ging aan die hogeschool studeren en tijdens zijn medische studies was hij turninstructeur aan de Yale Universiteit. In 1878 haalde hij zijn diploma Geneeskunde aan de Yale Medical School en verhuisde hij naar New York City, waar hij een privé gymnasium leidde. Aan de hand van een lichamelijk onderzoek beoordeelde hij de fysieke behoeften van zijn klanten en paste het oefenregime daarop aan met verschillende soorten fitnessapparatuur. Van 1879 tot aan zijn pensionering in 1919 was Sargent directeur van het Hemenway Gymnasium aan de Harvard University waar hij de Duitse en Zweedse systemen doceerde die hij als jonge man geleerd had.


Dudley Allen Sargent wordt in de Verenigde Staten beschouwd als de grondlegger van de lichamelijke opvoeding. Hij vond meerdere turntoestellen uit en in 1902 ontwierp hij een universele test voor kracht, snelheid en uithoudingsvermogen. Hij schreef een groot aantal artikels en boeken over lichamelijke opvoeding en waarschuwde dat de mensen zonder stevige lichamelijke opvoedingsprogramma's vet, vervormd en onhandig zouden worden.