WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1811-1820

1811

De Duitser Friedrich Jahn (1778-1852) werd bekend als 'De vader van de gymnastiek'.

In 1810 verscheen hij op de fysieke cultuurscene en zijn ideeën verspreidden zich vrij vlug over Europa en Amerika.

In 1811 opende hij in Berlijn zijn eerste Turnplatz, een openlucht-gymnasium.

In 1816 publiceerde hij 'Die Deutsche Turnkunst', een boek gewijd aan zijn turnsysteem.

Naast zijn bijdragen aan fysieke cultuur, was Jahn de uitvinder van de voltige en van de horizontale en parallelle baren en promootte hij het gebruik van gymnastische ringen.

De fysieke cultuurfestivals die hij sponsorde trokken liefst dertigduizend liefhebbers, maar de essentie en het einddoel van zijn turnmethodes waren vooral praktisch en functioneel, niet artistiek.

Hij pleitte voor de praktijk van de traditionele natuurlijke bewegingen zoals hardlopen, balanceren, springen en klimmen.

1813

De Zweedse gymnastiekleraar Per Henrik Ling (1776-1839) ontwierp een omvangrijk systeem, dat naast pedagogische, militaire en esthetische ook uit medische gymnastiek bestond.

In het door hem opgerichte Centraal Gymnastiek Instituut van Stockholm werden vanaf 1813 heel wat patiënten met medische gymnastiek behandeld voor verschillende aandoeningen.

Afwijkingen van het houdings- en bewegingsapparaat, zoals krommingen van de ruggengraat en spiercontracturen maar ook verschillende 'chronische ziekten', zoals scrofulosis, gastritis, longemfyseem of stoelgangproblemen.

Lings systeem werd wijd verspreid en hijzelf stichtte ‘The Royal Central Institute of Gymnastics for massage, manipulation and excercise'. 

In 1813 onderzocht de Engelse chemicus en arts William Prout (1785-1850) de gasuitwisseling tijdens militaire marsen, maar hij bereikte geen overtuigende resultaten.

Prout staat voornamelijk bekend vanwege zijn inspanningen in de fysische chemie. Op basis van de tabellen van atoomgewicht uit die tijd, stelde hij in 1815 dat het atoomgewicht van elk element een veelvoud is van dat van waterstof waarmee hij suggereerde dat het waterstofatoom het enige fundamentele deeltje is.

In 1827 stelde Prout voor om de samenstelling van voedsel te duiden in termen van suikers, zetmeel, vettige stoffen en eiwitten. Dit vond later navolging met de begrippen koolhydraten, vetten en proteïnen.

1818

In het Victoriaanse tijdperk ontwikkelde de Britse ingenieur Sir William Cubitt (1785-1861) de gevangenisloopband. Die loopband werd speciaal voor gevangenen ontworpen, die moesten een rad doen draaien om maïs te malen of om water op te pompen.

1820

De Spanjaard Francisco Amoros (1770-1840) stichtte in Madrid een militaire gymnastiekschool.

Nadat hij wegens malversaties zijn legerfunctie moest neerleggen, verhuisde hij in 1817 naar Parijs, waar hij in 1820 een populaire turnhal voor burgers en militairen opende en daardoor de initiator van de lichamelijke opvoeding in Frankrijk werd.

Zijn belangrijkste publicaties:

  • Gymnase normal, militaire et civil (1826).
  • Manuel d’éducation physique, gymnastique et morale (1830, 1838).
  • Séance d’ouverture du Gymnase civil et orthopédique et principaux résultats de l’expédition de M. le colonel Amoros... à Saint-Omer (1834).

De grote Regnier Isometric Dynamometer werd geleverd met accessoires waarmee men niet alleen de kracht van de handen kon meten, maar ook de kracht van de lage rug.