WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1968-1969

1968

De Amerikaanse sportarts Kenneth Cooper (1931-) publiceerde zijn boek ‘Aerobics’, dat de voordelen aanhaalde van het oefenen van het cardiovasculaire systeem, waarbij het thuisgebruik van de loopband gepromoot werd. Onderzoek van Cooper over de voordelen van aërobe oefening leverde een medisch argument op om de commerciële ontwikkeling van de homeloopband en hometrainer te ondersteunen.

1968

In het voorjaar van 1968 richtte Karl Adam (1912-1976), die beschouwd wordt als een van de meest succesvolle roeicoaches ter wereld, in het Duitse Ratzeburg een roei-academie opgericht.

Parallel hiermee ging ook het Sportmedizinischen Forschungs- und Untersuchungszentrum van de Duitse Professor Sportgeneeskunde Paul E. Nowacki (1934-) van start waar de firma Jaeger het eerste onderzoeksplatform voor ergospirometrie installeerde.

1968

De eerste loopband voor thuisgebruik werd door William Staub (1915-2012) ontwikkeld, een Amerikaanse werktuigkundig ingenieur.


Staub ontwikkelde zijn loopband na het lezen van het boek Aerobics van de Amerikaanse arts Kenneth Cooper (1931-). Dat boek haalde aan dat personen die wekelijks vier tot vijf keer acht minuten liepen een betere fysieke conditie hadden. Staub merkte dat er geen betaalbare huishoudelijke loopbanden waren en besloot er eentje te bouwen voor eigen gebruik. Hij noemde hem de PaceMaster 600. Eenmaal klaar stuurde Staub zijn prototype naar Cooper, die de eerste klanten voor het toestel aanbracht. Daarop startte Staub met de productie ervan.

1968

Een zeer eenvoudige en gemakkelijk te hanteren Dynamo ergometer was de Universal-Ergometer van het Berlijnse bedrijf Franzke. Met dat toestel kon zittend, staand of liggend gewerkt worden. De geleverde arbeid was op een Wattmeter afleesbaar. De behuizing kon 180° gekanteld worden.

1969


De Finse fietsen- en bromfietsen-fabrikant Tunturi bracht in 1969 de eerste hometrainer voor thuisgebruik op de markt.