WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1968-1969

1968

De Amerikaanse sportarts Kenneth Cooper (1931-) publiceerde zijn boek ‘Aerobics’, dat de voordelen aanhaalde van het oefenen van het cardiovasculaire systeem, waarbij het thuisgebruik van de loopband gepromoot werd.

Onderzoek van Cooper naar de voordelen van aërobe oefening leverde een medisch argument op voor het ondersteunen van de commerciële ontwikkeling van de homeloopband en hometrainer.

De British Journal of Sports Medicine zag het levenslicht, de Britse sportarts en penningmeester van de British Association of Sports Medicine, Henry Robson (1923-1992) was de eerste redacteur.

In het voorjaar van 1968 richtte Karl Adam (1912-1976) in het Duitse Ratzeburg een roei-academie op.

Adam wordt beschouwd als een van de meest succesvolle roei-coaches ter wereld,

Parallel hiermee ging ook het Sportmedizinischen Forschungs- und Untersuchungszentrum van de Duitse Professor sportgeneeskunde Paul E. Nowacki (1934-) van start, waar de firma Jaeger het eerste onderzoeksplatform voor ergospirometrie installeerde.

Van 1974 tot 1984 was Nowacki arts van het Duitse nationale voetbalteam.

Vanaf midden de jaren zeventig was hij betrokken bij het opzetten van sportgeneeskundige faciliteiten in Brazilië, China, Indonesië en Portugal.

Vanaf 2001 was Nowacki de antidopingfunctionaris van de Duitse Skivereniging.

Tot 2002 bekleedde hij de leerstoel sportgeneeskunde aan de Universität Giessen.

Op onderzoeksniveau hield hij zich onder meer bezig met prestatiediagnostiek en sportgeneeskundige aspecten van vrouwensport.

Hij was bij een langetermijnstudie naar de biologische ontwikkeling van langlaufers, behandelde aspecten van lactaat en anaërobe capaciteit.

Hij hield zich bezig met hoogtetraining en werkte aan de introductie van een uniform sportmedisch keuringssysteem voor de Bondsrepubliek Duitsland.

Nowacki was mede-redacteur van het boek 'Doping. Klinik - Wirkstoffe - Methoden - Prävention', dat in 2010 gepubliceerd werd.

De eerste loopband voor thuisgebruik werd ontwikkeld door William Staub (1915-2012), een Amerikaanse werktuigkundig ingenieur.

Staub ontwikkelde zijn loopband na het lezen van het boek ‘Aerobics’ van de Amerikaanse arts Kenneth Cooper (1931-). Dat boek haalde aan dat personen die wekelijks vier tot vijf keer acht minuten liepen een betere fysieke conditie hadden. Staub merkte dat er geen betaalbare huishoudelijke loopbanden waren en besloot er eentje te bouwen voor eigen gebruik. Hij noemde hem de PaceMaster 600. Eenmaal klaar stuurde Staub zijn prototype naar Cooper, die de eerste klanten voor het toestel aanbracht. Daarop startte Staub met de productie ervan.

Een zeer eenvoudige en gemakkelijk te hanteren Dynamo ergometer was de Universal-Ergometer van het Berlijnse bedrijf Franzke. Met dat toestel kon zittend, staand of liggend gewerkt worden. De geleverde arbeid was afleesbaar op een Wattmeter. De behuizing kon 180° gekanteld worden.

1969

De Finse fietsen- en bromfietsen-fabrikant Tunturi bracht in 1969 de eerste hometrainer voor thuisgebruik op de markt.

Aan de Medische Academie van Dresden werd de fysiotherapie verder ontwikkeld, zowel in de orthopedische kliniek als op de afdeling fysiotherapie van de medische kliniek.

Het werk van de Duitse Professor interne geneeskunde en fysiotherapie Herbert Edel (1914-2005) was in Dresden bijzonder belangrijk. Met de fysiotherapeuten deelde Edel een holistische kijk op het onderwerp fysiotherapie