WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1980

1980

Kate Ackerman (1980-) was lid van het Amerikaanse roeiteam. Ze studeerde af aan de Johns Hopkins University en specialiseerde zich in inwendige geneeskunde en endocrinologie, maar haalde ook haar diploma sportgeneeskunde. Ze startte een praktijk in het Children's Hospital van Boston en het Massachusetts General Hospital, doceerde aan de Harvard Medical School en werd tot Professor benoemd aan de University of Rochester. Ze werd teamarts van de US Rowing and Community Rowing, Inc., meerdere high schools en colleges in Boston, het Boston Ballet en de Boston Marathon.

Margie Dingeldein (1980-) won het brons met de Amerikaanse waterpoloploeg tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene. In 2001 en 2003 werd ze wereldkampioen met het Amerikaans zevental, dat hetzelfde jaar ook de beste was op de Panamerikaanse Spelen. Met acht treffers in twee wedstrijden hielp zij toen de kwalificatie voor de Olympische Spelen veilig stellen. Tijdens haar studies aan de Stanford University kroonde ze zich met 45 treffers tot topscorer van het seizoen 1999 en het jaar nadien was ze opnieuw de beste met 59 rozen. In 2002 speelde haar zevental kampioen in de NCAA, mede dank zij de 35 goaltjes die ze toen liet noteren. Datzelfde jaar studeerde ze af met het diploma van menselijke biologie, waarna ze studies geneeskunde begon aan de University of California San Francisco. Na haar afstuderen specialiseerde ze zich in anesthesie aan het UCSF Medical Center van San Francisco.

Pieter Mertens (1980-) was een Belgische wielrenner die een profzege behaalde en in 2005 negentiende werd in de Amstel Gold Race. Nadat zijn contract bij Predictor Lotto niet werd verlengd kapte hij met wielrennen. In 2011 studeerde hij af aan de Katholieke Universiteit van Leuven en het jaar nadien behaalde hij zijn diploma sportgeneeskunde. Hij vestigde zich als huisarts in Zonhoven.

De Amerikaanse zwemmer Ed Moses (1980-) won het zilver op de 100m schoolslag tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney en het goud met de Amerikaanse estafetteploeg 4 x 100m wisselslag. Datzelfde jaar had hij de Amerikaanse Universitaire titels 100 en 200m schoolslag gewonnen op korte baan, telkens in een nieuw wereldrecord. In 2004 pinde hij de wereldtijd 200m schoolslag op 2.02.92. Hij studeerde af aan de University of Virginia en specialiseerde zich in sportgeneeskunde. Moses vervolgde zijn sportcarrière als semi-professionele golfspeler.