WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1975

1975

De Franse beroepsvoetballer Vincent Gouttebarge (1975-) speelde in eigen land voor AJ Auxerre en FC Coumon-d'Auvergnenadien bij FC Volendam en Almere City FC in Nederland. Medio 2007 stopte hij met voetballen en verwierf hij ook de Nederlandse nationaliteit. Door ernstige blessures speelde hij tussen 1993 en 2007 slechts 232 wedstrijden als profvoetballer. Tijdens zijn profcarrière studeerde Gouttebarge eerst bewegingswetenschappen aan de Universiteit Blaise Pascal in Clermont-Ferrand waar hij in 2000 afstudeerde als inspanningfysioloog. Daarna werkte hij zijn studies Geneeskunde af aan de Universiteit van Amsterdam waar hij eind 2008 promoveerde. Hij deed onderzoek in het Academisch Medisch Centrum en was Chief Medical Officer bij de World Players’ Union FIFPro, de vakbond voor profvoetballers.

1975


Gunnar Pfingsten (1975-) kroonde zich in 1994 tot Duits kampioen kogelstoten en eindigde datzelfde jaar zevende op het EK voor junioren in Lissabon. In 1997 veroverde hij zilver op het EK voor junioren in het Finse Turku. Twee jaar later werd hij Duits vicekampioen bij de senioren wat hem een selectie voor het WK van Sevilla opleverde, waar hij elfde eindigde. Nadat hij aan de Universität Heidelberg zijn studies Geneeskunde voltooide specialiseerde hij zich in Orthopedische Heelkunde.

1975


De Duitse wielrenster Christiane Soeder (1975-) werd meerdere keren Oostenrijks kampioen op de weg, eindigde op de Olympische Spelen van 2008 in Beijing vierde in de wegwedstrijd, won dat jaar ook de Tour de France voor vrouwen en werd tweede op het WK. Nochtans was ze begonnen met atletiek en werd ze drie keer Duits kampioen Duathlon. In 1999 finishte ze in dat laatste onderdeel vijfde op het WK, het jaar nadien haalde ze brons en in 2001 was ze goed voor het zilver op het EK. In 2002 liet ze zich tot Oostenrijkse naturaliseren en legde ze zich uitsluitend toe op wielrennen met brons op het WK tijdrijden van 2007 in Stuttgart.

Nadat ze afstudeerde vestigde ze zich als Sportarts in Wenen, waar ze samen met haar zuster Stefanie Mollnhauer (1972-) die eveneens Sportarts was en Duits kampioen atletiek en biathlon, het boek 'Frauenradsport' uitbracht.

1975


De Nederlandse schaatser Carl Verheijen (1975-) was een specialist op de vijf en de tien kilometer. Tijdens  de World Cup van 2005 in Heerenveen verbeterde hij het wereldrecord op de 10.000m. Dank zij zijn Nederlandse titel plaatste hij zich eind dat jaar voor de Olympische Winterspelen van 2006 in Turijn. In 2007 haalde hij zowel op het EK als op het WK allround brons. In 1993 begon Carl Verheijen de studies geneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Nadat hij afstudeerde werd hij Chef de Mission van de Nederlandse ploeg voor Winterspelen van Lillehammer en Algemeen directeur van de Gezondheidscentra De Nije Veste en Corlaer.