WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1975

1975

De Franse beroepsvoetballer Vincent Gouttebarge (1975-) speelde in eigen land voor AJ Auxerre en FC Coumon-d'Auvergne, daarna verkaste hij naar FC Volendam en Almere City FC in Nederland. Medio 2007 stopte hij met voetballen en verwierf hij ook de Nederlandse nationaliteit. Door ernstige blessures speelde hij als profvoetballer slechts 232 wedstrijden tussen 1993 en 2007. Tijdens die profcarrière studeerde Gouttebarge eerst bewegingswetenschappen aan de Universiteit Blaise Pascal in Clermont-Ferrand, waar hij in 2000 afstudeerde als inspanningfysioloog. Daarna werkte hij zijn studies geneeskunde af aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij eind 2008 promoveerde. Hij deed onderzoek in het Academisch Medisch Centrum en werd Chief Medical Officer van de World Players’ Union FIFPro, de vakbond voor profvoetballers.

Gunnar Pfingsten (1975-) kroonde zich in 1994 tot Duits kampioen kogelstoten en eindigde datzelfde jaar zevende op het EK voor junioren in Lissabon. In 1997 veroverde hij het zilver tijdens het EK voor junioren in het Finse Turku. Twee jaar later werd hij bij de senioren Duits vice-kampioen, wat hem een selectie opleverde voor het WK in Sevilla, waar hij elfde eindigde. Nadat hij zijn studies geneeskunde voltooide aan de Universität Heidelberg, specialiseerde hij zich in orthopedische heelkunde.

De Duitse wielrenster Christiane Soeder (1975-) werd meerdere keren Oostenrijks kampioen op de weg, eindigde op de Olympische Spelen van 2008 in Beijing als vierde in de wegwedstrijd, won dat jaar ook de Tour de France voor vrouwen en werd tweede op het WK. Nochtans was ze begonnen met atletiek en werd ze drie keer Duits kampioen duathlon. In 1999 finishte ze in die laatste discipline als vijfde op het WK, het jaar nadien haalde ze brons en in 2001 was ze goed voor het zilver op het EK. In 2002 liet ze zich naturaliseren tot Oostenrijkse en legde ze zich uitsluitend toe op wielrennen met brons op het WK tijdrijden van 2007 in Stuttgart. Nadat ze afstudeerde vestigde ze zich als Sportarts in Wenen, waar ze samen met haar zuster Stefanie Mollnhauer (1972-) die eveneens sportarts was en Duits kampioen atletiek en biathlon, het boek 'Frauenradsport' uitbracht.

De Nederlandse schaatser Carl Verheijen (1975-) was een specialist op de vijf en de tien kilometer. Tijdens de World Cup van 2005 in Heerenveen verbeterde hij het wereldrecord van de 10.000m. Dank zij zijn Nederlandse titel plaatste hij zich eind 2006 voor de Olympische Winterspelen in Turijn. In 2007 haalde hij brons zowel op het EK als op het WK allround. In 1993 startte hij de studies geneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Nadat hij afstudeerde werd hij Chef de Mission van de Nederlandse ploeg voor Winterspelen van Lillehammer en Algemeen directeur van de Gezondheidscentra De Nije Veste en Corlaer.