WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1972

1972

Op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney won de Britse Stephanie Cook (1972-) de moderne vijfkamp. En dat nadat ze in de afsluitende 800m eerst een achterstand van 49 seconden goedmaakte op haar directe concurrente, die ze op 250 meter van de meet voorbij spurtte. Eerst nam ze deel aan roeiwedstrijden, maar door een gebroken pols schakelde ze tijdens haar studies Geneeskunde aan Lincoln College Oxford over op moderne vijfkamp. In 1998 won ze zilver op het WK en brons in ploegverband. Het jaar nadien kaapte ze opnieuw zilver weg, maar was de Britse ploeg de beste in het ploegenklassement. Het jaar na de Olympische titel kroonde ze zich ook tot Europees kampioen en wereldkampioen waarna ze haar sportieve carrière stopte. Ze vestigde zich als huisarts maar werd ook als spreekster gevraagd bij British Airways, Natwest Bank en Walkers.

1972


De Amerikaanse Darcie Dohnal (1972-) startte op 10-jarige leeftijd met schaatsen en haalde het nationaal team. Op de Olympische Winterspelen van 1992 in Albertville won ze zilver op de 3.000m aflossing short track. Het jaar nadien veroverde ze brons op de Universitaire Winterspelen. Haar sportcarrière was van korte duur omdat ze zich volledig op haar studies Geneeskunde wilde concentreren, die ze gestart was na het behalen van een diploma Biologie aan de University of Wisconsin-Milwaukee. Nadat ze aan de Memorial University of Newfoundland Medical School afstudeerde, vestigde ze zich als huisarts in Eau Claire, Wisconsin.

1972


De Amerikaanse baseballspeler Jeff Laubenthal (1972-) speelde als outfielder en designated hitter 133 wedstrijden bij de Crimson Tide. Nadat hij in 1997 aan de University of Alabama-Birmingham Medical School zijn studies Geneeskunde beëindigde vestigde hij zich als huisarts en sportarts in het West Alabama Family Practice Center van Tuscaloosa. In 2001 vervoegde hij het departement Sportgeneeskunde van de University of Alabama Athletic en werkte hij daar specifieke programma’s uit voor het Alabama baseball team.

1972


Paula List (1972-) haalde met het Nederlandse zitvolleybalteam zilver op de Olympische Spelen van 2004 in Athene en brons op die van 2008 in Beijing. Nadat ze afstudeerde specialiseerde ze zich in Geriatrie.

1972


Gwyn Jones (1972-) speelde rugby bij Cardiff Medicals RFC en werd dertien keer voor de nationale ploeg van Wales opgeroepen, waarvan vijf keer als kapitein. In 1997 werd hij tijdens een wedstrijd geraakt aan de ruggengraat, waardoor hij verlamd geraakte vanaf de borst. Daarop volgde een operatie en na een zeer intensieve revalidatie, waarbij hij opnieuw leerde staan en lopen kwam hij er bovenop. Hij studeerde af aan de Cardiff Medical School en vestigde zich als huisarts in Cardiff.

1972


De Amerikaan Greg Strock (1972-) was bij de junioren ploegmaat van Lance Armstrong (1971-) In 2000 beschuldigde hij zijn vroegere Deense trainer René Wenzel (1960-) ervan hem tien jaar voordien doping te hebben toegediend. Door die systematische toediening van o.a. cortisone was het immuunsysteem van Strock volledig vernield. De oud-renner, op dat ogenblik student Geneeskunde aan de University of Indiana Medical School, verklaarde in een interview dat hij geen redenen had om te geloven dat zijn toenmalige teamgenoten niet dezelfde behandeling ondergingen. Hij zag ook een directe relatie met de ziekte van Armstrong:

“Medische studies hebben aangetoond dat er een correlatie bestaat met zaadbalkanker."

Hij studeerde af als arts en bleef verbonden aan zijn alma mater.

1972


Op 18-jarige leeftijd liep de Nederlandse Evelyn van Leeuwen (1972-) een dwarslaesie op bij een val tijdens het schaatsen. Ze schakelde over op rolstoelbasketbal en werd drie keer voor het Nederlands Olympisch team geselecteerd. In 1996 won ze zilver op de Spelen van Atlanta, vier jaar later in Sydney eindigde ze met de ploeg vierde en nog eens vier jaar later in Athene zevende. Nadat ze afstudeerde vestigde ze zich als huisarts in Leiden.