WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1972

1972

Tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney won de Britse Stephanie Cook (1972-) de moderne vijfkamp. En dat nadat ze in de afsluitende 800m eerst een achterstand van 49 seconden goedmaakte op haar directe concurrente, die ze op 250 meter van de meet voorbij spurtte. Eerst nam ze deel aan roeiwedstrijden, maar door een gebroken pols schakelde ze over op de moderne vijfkamp tijdens haar studies geneeskunde aan Lincoln College Oxford. In 1998 won ze zilver op het WK en brons in ploegverband. Het jaar nadien kaapte ze opnieuw zilver weg, maar was de Britse ploeg de beste in het ploegenklassement. Eén jaar na de Olympische titel kroonde ze zich ook tot Europees kampioen en wereldkampioen, waarna ze haar sportieve carrière stopte. Ze vestigde zich als huisarts maar werd bij o.a. British Airways, Natwest Bank en Walkers ook gevraagd als spreekster.

Op 10-jarige leeftijd startte de Amerikaanse Darcie Dohnal (1972-) met schaatsen en meteen haalde ze het nationaal team. Tijdens de Olympische Winterspelen van 1992 in Albertville won ze het zilver op de 3.000m aflossing short track. Het jaar nadien veroverde ze het brons tijdens de Universitaire Winterspelen. Haar sportcarrière was van korte duur omdat ze zich volledig wilde concentreren op haar studies geneeskunde, die ze gestart was nadat ze aan de University of Wisconsin-Milwaukee het diploma biologie had behaald. Nadat ze afstudeerde aan de Memorial University of Newfoundland Medical School, vestigde ze zich als huisarts in Eau Claire, Wisconsin.

De Amerikaanse baseballspeler Jeff Laubenthal (1972-) speelde 133 wedstrijden als outfielder en designated hitter bij de Crimson Tide Alabama. Nadat hij in 1997 zijn studies geneeskunde beëindigde aan de University of Alabama-Birmingham Medical School, vestigde hij zich als huisarts en sportarts in het West Alabama Family Practice Center van Tuscaloosa. In 2001 vervoegde hij het departement sportgeneeskunde van de University of Alabama Athletic en werkte hij daar specifieke programma’s uit voor het Alabama baseball team

Paula List (1972-) haalde zilver met het Nederlandse zitvolleybalteam tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene en brons op die van 2008 in Beijing. Nadat ze afstudeerde specialiseerde ze zich in geriatrie.

Gwyn Jones (1972-) speelde rugby bij Cardiff Medicals RFC en werd dertien keer opgeroepen voor de nationale ploeg van Wales, waarvan vijf keer als kapitein. In 1997 werd hij tijdens een wedstrijd geraakt aan de ruggengraat, waardoor hij vanaf de borst verlamd geraakte. Daarop volgde een operatie en na een zeer intensieve revalidatie, waarbij hij opnieuw leerde staan en lopen kwam hij er bovenop. Hij studeerde af aan de Cardiff Medical School en vestigde zich als huisarts in Cardiff.

Steven Reyskens (1972-) werd in 1995 Belgisch taekwondokampioen poomse synchroon. Hij speelde ook waterpolo en verdedigde het doel van de Hasseltse ZS, van de Leuvense Zwemclub en de van Universitaire ploeg van de KU Leuven. In 1998 studeerde hij af aan de Katholieke Universiteit Leuven en hij specialiseerde zich in fysische geneeskunde en revalidatie, waarna hij een praktijk startte in Hasselt. In 2000 was hij een van de artsen die de Belgische Paralympiërs begeleide in Sydney.

De Amerikaan Greg Strock (1972-) was ploegmaat van Lance Armstrong (1971-) bij de junioren. In 2000 beschuldigde hij zijn vroegere Deense trainer René Wenzel (1960-) ervan, dat die hem tien jaar voordien doping zou hebben toegediend. Door die systematische toediening van o.a. cortisone was het immuunsysteem van Strock volledig vernield. De oud-renner, op dat ogenblik student geneeskunde aan de University of Indiana Medical School, verklaarde in een interview dat hij geen redenen had om te geloven dat zijn toenmalige teamgenoten niet dezelfde behandeling ondergingen. Hij zag ook een directe relatie met de ziekte van Armstrong:

“Medische studies hebben aangetoond dat er een correlatie bestaat met zaadbalkanker."

Hij studeerde af als arts en bleef verbonden aan zijn alma mater.

Op 18-jarige leeftijd liep de Nederlandse Evelyn van Leeuwen (1972-) een dwarslaesie op bij een val tijdens het schaatsen. Ze schakelde over op rolstoelbasketbal en werd drie keer geselecteerd voor het Nederlands Olympisch team. In 1996 won ze het zilver tijdens de Spelen van Atlanta, vier jaar later in Sydney eindigde ze met de ploeg vierde en nog eens vier jaar later in Athene zevende. Nadat ze afstudeerde vestigde ze zich als huisarts in Leiden, vervolegsn werkte ze als jeugsarts.