WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1961

1961

Marc Benninga (1961-) speelde bij het hockeyteam van de Haagsche Delftsche Mix in de Nederlandse hoofdklasse en werd 53 keer geselecteerd voor de nationale ploeg. In 1988 tijdens de Olympische Spelen van Seoel won hij met het Nederlandse team de bronzen medaille. In 2004 tijdens de Spelen van Athene was hij begeleidend arts van het Nederlandse hockeyteam. Nadat hij aan afstudeerde aan de Universiteit van Amsterdam, specialiseerde hij zich in pediatrie en werd hij benoemd tot Professor gastro-enterologie.

Phil Cahoy (1961-) was lid van het Amerikaanse turnteam dat meedeed aan de WK’s van 1978, 1981 en 1985. In 1980 werd hij ook geselecteerd voor het Olympisch team, maar door de Amerikaanse boycot kon hij niet aantreden op de Spelen in Moskou. Vier jaar later was hij opnieuw van de partij op de Olympische trials, maar door kwetsuren mocht hij de Olympische dromen opbergen. Ook in 1988 kwam een blessure roet in het eten gooien. In 1986 won hij tijdens de Goodwill Games in Moskou het goud op de parallelle baren en het brons op het paard. Na zijn studies geneeskunde aan de University of Nebraska, specialiseerde hij zich in orthopedische heelkunde en Sportgeneeskunde en startte hij een praktijk in Grand Island, Nebraska.

Carsten „Calle“ Fischer (1961-) won met de Duitse ploeg de hockeyfinale tijdens de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona. Hij startte zijn sportieve carrière bij HTC Uhlenhorst Mülheim, won met de Duitse juniors het EK van 1981 en het jaar nadien het WK. Hij werd geselecteerd voor de Spelen van 1984 in LA en die van in Seoel. Tijdens die laatste Olympiade won de Duitse ploeg het zilver. In 2004 werd hij een laatste keer opgeroepen voor de Spelen van Athene. In 1991 kroonde hij zich met de Duitse ploeg tot Europees kampioen en met HTC Uhlenhorst Mülheim haalde hij acht opeenvolgende Duitse bekers voor landskampioenen. Fischer scoorde 154 treffers in 259 interlands en daarmee was hij Duits recordhouder. Door ernstig Diabetes Type 1 verloor hij zijn haren. Hij behaalde zijn diploma geneeskunde, specialiseerde zich in orthopedische heelkunde en werd hoofdgeneesheer van de afdeling orthopedie en spoedgevallen van het Elisabeth-Krankenhaus van Dorsten

Tijdens de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles finishte Roswitha Gerdes-Kuhn (1961-) als vierde in de 1500m. De Westduitse kwam 26/100ste van een seconde te kort voor het brons. In 1990 studeerde ze af en specialiseerde ze zich in orthopedische heelkunde en spoedgevallen. Ze vestigde zich in Cloppenburg, een plaatsje tussen Oldenburg en Osnabrück dicht tegen de Nederlandse grens, waar ze, wamen met haar man Harald Kühn (1959-), de leiding had over de Deutsche Gesellschaft für Freizeitmedizin.

Van 1979 tot 1984 maakte Maria Maricich (1961-) deel uit van het Amerikaanse skiteam in het World Cup circuit. Op de Olympische Winterspelen van 1984 in Sarajevo eindigde ze als negentiende in de afdaling, het jaar voordien was ze tweede geworden tijdens de World Cup afdaling in het Franse Megève. Ze studeerde af aan de Life University in Georgia en vestigde zich als chiropractor en holistisch arts in Boise, Idaho.

Dot Richardson (1961-) speelde softball in de 'first ASA Women’s Major Fast Pitch National Championship'. Met dertien jaar was ze de jongste speelster op hoog niveau. Ze speelde achtereenvolgens bij de Union Park Jets of Orlando Florida, de Orlando Rebels, de Raybestos Brakettes of Stratford, Connecticut en de California Commotion of Woodland Hills, California. In 1996 won ze met de Verenigde Staten het goud tijdens op de Spelen van Atlanta en dat dank zij haar gelukte home run. In 1993 beëindigde ze met succes haar studies geneeskunde aan de University of Louisville School of Medicine, waarna ze zich aan de University of Southern California specialiseerde in orthopedische heelkunde.

Op 13-jarige leeftijd werd Hermann Schulz (1961-) door de DDR geselecteerd voor het EK kunstschaatsen in Kopenhagen, waar hij ondanks die jeugdige leeftijd achtste eindigde. Als senior deed hij mee aan de EK’s van 1980 en 1981 en de WK’s van 1979 en 1980. Tijdens de Olympische Winterspelen van 1980 in Lake Placid eindigde hij als elfde. Omwille van gezondheidsredenen moest hij zijn sportieve carrière in 1981 stoppen, net nadat hij vierde was geworden op het EK. Na zijn studies geneeskunde specialiseerde hij zich in inwendige geneeskunde en vestigde hij zich als nefroloog in het dialysecentrum van Döbeln, een stadje binnen de driehoek Chemnitz, Leipzig, Dresden

Jorunn Sundgot-Borgen (1961-) werd Noors gymnastiekkampioene en coachte nadien ook heel wat turnstertjes. Zij studeerde af aan de Arizona State University en specialiseerde zich in portgeneeskunde met bijzondere interesse voor eetproblemen, voeding en osteoporose. In 2002 werd zij aan de Norwegian School of Sport Sciences benoemd tot Professor sportgeneeskunde. Ze bracht tien jaar door in het medisch department van het National Olympic Training Centre en was voorzitster van het Nutrition Department.

Tijdens de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles won Pat Turner (1961-) het goud met de Canadese acht met stuurman. In 1981 had hij met de vier met stuurman het brons gewonnen op het WK. In 1986 veroverde hij tijdens de Commonwealth Games het goud in de vier zonder stuurman. Hij studeerde af aan de University of British Columbia en vestigde zich als huisarts in het Canadese Prince George, British Columbia.