WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1960

1960

Tijdens de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles finishte Ann Callaway (1960-) als vijfde met de Britse acht met stuurvrouw. Zij trouwde met de Britse Sir Steve Redgrave (1962-) winnaar van negen wereldtitels, vijf gouden en een bronzen Olympische medaille. Zelf studeerde ze in 1984 af aan de Charing Cross Hospital Medical School en specialiseerde ze zich in orthopedische heelkunde, sportgeneeskunde en osteopathie. In 1990 stichtte ze de Redgrave Clinic, waar volgens de Alexander Technique fysiotherapie beoefend werd. Deze zelfhulpmethode heeft tot doel om moeiteloos en vrij te kunnen bewegen en sproot voort uit de ervaringen van de Australische acteur Frederick Alexander (1869-1955). Met die metode worden verkeerde bewegingspatronen worden behandeld, die de natuurlijke lichaamsbalans verstoren en die uiteindelijk kunnen leiden tot uiteenlopende klachten. Nek- en rugklachten, vermoeidheid, concentratieverlies, ademhalingsklachten, burn-out en (sport)blessures. Van 1992 tot 2001 was Lady Redgrave Chief Medical Officer van het Britse roeiteam en vanaf 2009 de eerste full-time Medical Officer

Detlev Grabs (1960-) won tijdens de Olympische Spelen van 1980 in Moskou zilver met de estafetteploeg 4 x 200m vrije slag van de DDR. Hij zwom ook de 200 en 400m vrije slag maar kon zich niet plaatsen voor de finale. Op het EK van 1977 in het Zweedse Jönköpping haalde het DDR kwartet brons. In 1990 studeerde hij af aan de Humboldt Universität zu Berlin, waarna hij zich aan het Berlijnse Institute of Anatomy, de Universität Ulm en de Amerikaanse Yale University van New Haven, Connecticut specialiseerde in anatomie en celbiologie. Met succes verdedigde hij zijn doctoraat aan de Zwitserse Université de Fribourg, waar hij ook tien jaar werkte. In 2007 werd hij benoemd tot Professor anatomie aan de Université du Québec in het Canadese Trois-Rivières.

Jo Hannafin (1960-) won drie gouden medailles tijdens de Amerikaanse roeikampioenschappen van 1984 en datzelfde jaar ook zilver op het WK. Zij studeerde af in New York en specialiseerde zich in orthopedische heelkunde en sportgeneeskunde. In 2004 fungeerde zij in Athene als teamarts van de Amerikaanse Olympische ploeg en begeleidde ze ook de Amerikaanse roeiploeg. Zij kreeg de benoeming van tot Professor orthopedie aan het Weill Cornell Medical College van New York.

Hendrik Jan Kooijman (1960-) speelde 154 interlands voor de Nederlandse veldhockeyploeg, waarin hij zeven keer scoorde. In de Nederlandse hoofdklasse kwam hij uit voor HC Bloemendaal. Hij verdiende selecties voor de Olympische Spelen van 1988 in Seoel en die van 1992 in Barcelona, waar Nederland vierde eindigde. Nadat hij zijn diploma behaalde specialiseerde hij zich in orthopedische heelkunde en werkte hij in de DC Klinieken Lairesse.

De Noorse roeier Sverre Løken (1960-) won met Hans Magnus Grepperud (1958-) tijdens de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles brons in de twee zonder stuurman. In dat nummer werd hij in 1982 ook wereldkampioen in Luzern. Na zijn studies geneeskunde specialiseerde hij zich in orthopedische heelkunde en sportgeneeskunde. Hij startte zijn praktijk in het Center of Sports Injury Research van het Oslo University Hospital, waar hij in 2010 doctoreerde met het onderwerp 'kraakbeenletsels van de knie'.

Alan Mouchawar (1960-) won tijdens de Olympische Spelen van 1988 in Seoel zilver met de Amerikaanse waterpoloploeg. Hij studeerde af aan de Medical School at University of California San Diego en specialiseerde zich in anaesthesie. Hij startte een praktijk in het Hoag Hospital van Newport Beach met bijzondere interesse in cardio-vasculaire anaesthesie.

Tim Prince (1960-) roeide 27 jaar in competitie en betwistte voor Canada zes WK’s. In 1994 won hij goud tijdens het Commonwealth Rowing Championship in London, Ontario. Na zijn studies vestigde hij zich als huisarts in St. Catharines met bijzondere interesse voor sportgeneeskunde.

Als doelverdediger speelde de Amerikaan Raymond Rocco Monto (1960-) op hoog niveau professioneel voetbal. In 1986 studeerde hij af aan de New York University School of Medicine, maar daarna specialiseerde hij zich algemene en thoraxchirurgie. Uiteindelijk koos hij voor orthopedische heelkunde en werd hij consulent bij de voetbalploegen Real Madrid en Manchester United. Hij was ook teamarts van de Amerikaanse nationale en Olympische voetbalploeg, het Amerikaanse skiteam en het Boston Ballet

De Nederlandse Marieke van Doorn (1960-) won het goud met het Nederlandse hockeyteam tijdens de Olympische Spelen van 1980 in Moskou en in 1998 brons op die van Seoul. Als sportarts begeleidde ze de eerste geslaagde Nederlandse Mount Everest-expeditie, waarbij haar landgenoten Ronald Naar (1955-2011) en cameraman Edmond Ofner (1958-), samen met twee Sherpa's, de top bereikten van de hoogste berg op aarde.

In 1976 stuurde de Duitse zwembond Heike Walpot-John (1960-) uit naar de Olympische Spelen van Montréal, waar ze de 100 en 200m rugslag zwom. In 1977 haalde ze brons met de Duitse ploeg 4 x 100m wisselslag tijdens het EK in het Zweedse Jönköpping en finishte ze als zevende in de finale van de 100m rugslag. In 1978 onderbood ze in de 400m wisselslag als eerste Westduitse de vijf minuten-grens en was ze ook de eerste die de 200m rugslag onder 2.20 zwom. Ze verbeterde dertien keer een Duits record, werd acht keer Duits kampioen en eindigde in de nationale titelstrijd negen keer als tweede. Na haar studies geneeskunde specialiseerde ze zich in anaesthesie en intensieve geneeskunde en werd ze staflid anaesthesie aan de Rheinish-Westfälischen Technischen Hochschule in Aachen. In augustus 1987 was ze uit 1.799 geselecteerden een van de vijf overblijvende kandidaten wetenschappelijk astronaut voor de tweede Duitse Spacelab vlucht. Uiteindelijk viel ze naast de selectie en werd ze piloot bij Lufthansa 

Tijdens de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles won Siggi Wentz (1960-) het brons in de tienkamp. Hij veroverde in dat nummer ook twee Duitse titels en kroonde zich in 1985 tot nationaal kampioen 110m horden. In 1986 won hij brons in de tienkamp op het EK en een jaar later zilver op het WK in Rome. Tijdens zijn sportcarrière studeerde hij geneeskunde aan de Universtät Mainz. Nadat hij zijn diploma had behaald, werd hij Oberarzt in Frankfurt en in 2000 Chefarzt van de Schlüsselbad-Klinik in Bad Peterstal.