WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1956

1956

De Amerikaan Bill Baker (1956-) speelde 143 wedstrijden als verdediger in de National Ice Hockey League. Tussen 1980 en 1983 was hij actief bij de Montreal Canadiens, de Colorado Rockies, de St. Louis Blues en de New York Rangers. In 1980 won hij het goud met de Amerikaanse ploeg op de Olympische Winterspelen van Lake Placid. Hij specialiseerde zich in de maxillo-fasciale heelkunde.

Christian Bassemir (1956-) verdedigde het Duitse veldhockeydoel tijdens de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles. In de finale speelden de Duitsers 1-1 gelijk tegen Pakistan, maar ze slikten het beslissende doelpunt in de verlengingen. In 1982 haalde Bassemir de Duitse titel met HC Heidelberg, maar met de Duitse ploeg verloor hij de WK-finale met 1-3 van Pakistan. Bassemir studeerde af als arts, specialiseerde zich in orthopedische heelkunde en vestigde zich in Bruchsal.

Op tien jaar tijd speelde Randy Gregg (1956-) als verdediger tachtig wedstrijden bij de Edmont Oilers in de Canadese ijshockeycompetitie. Met dat team won hij vijf Stanley Cups. Hij startte zijn carrière bij de Golden Bears, in 1979 kreeg hij een contract aangeboden van de New York Rangers. Dat weigerde hij omdat hij zich als kapitein van de Canadese ploeg een vol jaar op de Olympische Winterspelen van Lake Placid wilde voorbereiden. Daarna tekende hij een tweejarig profcontract in Japan als speler-coach. Hij studeerde af als arts en startte in 1988 de specialisatie orthopedische heelkunde aan de University of Alberta, die hij combineerde met zijn ijshockeycarrière. Hij speelde 474 wedstrijden in de NHL, waarin hij 41 goals scoorde en waarin hij 333 minuten doorbracht op het strafbankje. Na zijn sportcarrière koos hij voor een huisartspraktijk in Edmonton maar specialiseerde hij zich ook in sportgeneeskunde.

Als 17-jarige won Alyson Jones (1956-) brons met de Britse zwemploeg 4 x 100m vrije slag tijdrns de Commonwealth Games van 1974 in Christchurch, Nieuw Zeeland. Daarna stopte ze met competitie en startte ze de studies geneeskunde aan de University Of Nottingham, die ze succesvol afrondde. Ze specialiseerde zich in sportgeneeskunde en werd ploegarts van verschillende Britse teams.

De Brit Jonathan Palmer (1956-) reed 88 Grand Prix’s in het Formule 1-circuit met een vierde plaats als beste resultaat. Hij studeerde af als arts maar oefende dat beroep nooit uit. Bij de onverwachte dood van zijn vriend en oud-collega James Hunt (1947-1993) nam hij even diens rol over als TV-commentator bij de BBC. Hij startte ook het bedrijf MotorSport Vision, dat eigenaar werd van de racecircuits van Brands Hatch, Snetterton Motor Racing en Oulton Park.

Liane Weigelt-Buhr (1956-) was de stuurvrouw in de vier met stuurvrouw die in 1976 en 1980 voor de DDR goud wonnen op de Olympische Spelen van Montréal en Moskou. In 1972 was ze tijdens de Spartakiade de besten in zowel de vier als de acht met stuurvrouw en in 1974 haalde ze in Luzern de wereldtitel met de vier met stuurvrouw. Ze studeerde geneeskunde en vestigde zich als huisarts in Fichtenwalde, een stadje in de buurt van Potsdam.