WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1951

1951

De Oostduitser Hans-Georg Aschenbach (1951-) won goud in het schansspringen tijdens de Olympische Winterspelen van 1976 in Innsbruck. In 1974 had hij het Vierschansentornooi gewonnen en werd hij ook wereldkampioen in het Zweedse Falun, zowel op de normale als op de grote schans. Het jaar voordien had hij zich ook al tot wereldkampioen skivliegen gekroond. Na de Spelen van 1976 stopte zijn sportieve carrière en studeerde hij af als sportleraar. Aan de Ernst-Moritz-Arndt-Universität van Greifswald startte hij vervolgens zijn studies Geneeskunde. Na het behalen van zijn diploma werd hij medisch begeleider van de skispringers van de DDR en sportarts van de nationale ploeg. Tijdens het Mattenspringen van augustus 1988 in het Westduitse Hinterzarten, verschalkte hij zijn bewakers en vluchtte naar het Westen. In een interview met het Duitse weekblad Bild am Sonntag deed hij de dopingpraktijken van de DDR uit de doeken. Kinderen en tieners werden gedopeerd zonder dat hun ouders dat wisten en zelf had hij ook Oral-Turnabol moeten slikken. In Freiburg kreeg hij van de Westduitse sportarts Armin Klümper (1935-2019) de post van orthopedisch chirurg aangeboden in de Mooswaldklinik. In 1993 vestigde hij zich als huisarts-sportarts in Freiburg-Munzingen en in 2012 publiceerde hij zijn biografie 'Euer Held. Euer Verräter. Mein Leben für den Leistungssport'.

De Amerikaanse skiër Bob Cochran (1951-) was actief in het World Cup Circuit van 1969 tot 1974. Samen met zijn zussen Marilyn (1950-), Barbara (1951-) en Lindy (1953-) werd hij ook geselecteerd voor de Olympische Winterspelen van 1970 in het Japanse Sapporo, waar hij de afdaling, de slalom en de reuzenslalom betwistte. In 1973 won hij de combiné tijdens de wereldberoemde Hahnenkamm Rennen en datzelfde jaar ook de reuzenslalom van de World Cup in Heavenly Valley, California. In totaal kroonde hij zich zesmaal tot Amerikaans kampioen. Hij studeerde af aan de University of Vermont en vestigde zich als huisarts in Keene, New Hampshire.

Jörg Diesch (1951-) won samen met zijn broer Eckhart (1954-) goud in het zeilen met de Flying Dutchman tijdens de Olympische Spelen van 1976 in Montréal. Eerder dat jaar had hij op het EK en het WK brons veroverd. Met zijn broer kroonde hij zich in 1975, 1976, 1977 en 1980 tot Duits kampioen. Dat laatste jaar werden ze geselecteerd voor de Spelen van Moskou, maar door de Duitse boycot mochten ze die deelname vergeten. Nog eens vier jaar later in Los Angeles waren beiden opnieuw van de partij, tijdens die Olympiade eindigden ze als vijfde. Diesch studeerde af in 1978, specialiseerde zich in orthopedische heelkunde en startte een praktijk in Kiel.

De Amerikaan Gary Hall, Sr. (1951-) zwom drie Olympische Spelen. In Mexico won hij zilver op de 400m wisselslag, twee jaar later verbeterde hij het wereldrecord van de 200m wisselslag. In 1970 haalde hij in München zilver op de 200m vlinderslag en nog eens vier jaar later brons op hetzelfde nummer tijdens de Spelen van Montréal. Hij studeerde af aan de University of Cincinnati en specialiseerde zich in de oftalmologie. Hij opende een praktijk in Phoenix, Arizona.

Tijdens de Olympische Spelen van 1968 in Mexico veroverde de 17-jarige Amerikaan Jack Horsley (1951-) brons op de 200m rug. Hij studeerde af aan de University of Cincinnati Medical School en specialiseerde zich aan het San Joaquin County Hospital van Stockton, California in inwendige geneeskunde. In 1979 vestigde hij zich in de Valley Clinic van Ellensburg waar hij zes jaar internist was. In 1985 benoemde men hem tot medisch directeur van de spoedafdeling van het Kittitas Valley Community Hospital en in 1991 combineerde hij deze functie met de functie van Assistent-Professor gezondheidsleer van het CWS Paramedics Program. Daarna werd hij medisch directeur van het gezondheidscentrum voor studenten van de Central Washington University.