WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1950

1950

De Oost-Duitse zwemmer Roland Matthes (1950-2019) won acht Olympische medailles. Hij wordt beschouwd als beste rugslagzwemmer aller tijden en kreeg zelfs de bijnaam 'Rolls Royce van het Zwemmen'. Tussen 1967 en 1974 was niemand in staat om hem te kloppen, hij zwom 21 wereldrecords en voegde aan zijn Olympisch goud nog vier Europese en drie wereldtitels toe.

"Hij lag niet in het water, maar op het water," analyseerde een expert de bijzonder fraaie zwemstijl van Matthes.

Bovendien kon hij beide benen 90 cm uit elkaar bewegen, en dat deed niemand hem na. Tussen 1967 en 1974 won hij alle internationale wedstrijden waaraan hij deelnam. Hij werd geslecteerd voor de Olympische Spelen van 1968, 1972 en 1976. Na die laatste stopte hij met zwemmen en trouwde hij met die andere zwemlegende Kornelia Ender (1958-). Maar zes jaar later scheidde het koppel. Het uithangbord van de DDR verdween in de anonimiteit, de Oostduitse propagandamachine nam hem zijn scheiding bijzonder kwalijk en vooral het feit dat hij niet volgzaam was, goot olie op het vuur. Men dreigde hem te schrappen uit zijn geneeskundestudies, bovendien moest hij het huis verlaten dat de staat hem na zijn overwinningen geschonken had. Matthes viel in een zwart gat dat duurde tot aan de val van de muur. Zelfs de massa keerde zich tegen hem, ze strooiden glasscherven op de oprit van zijn garage en terroriseerden hem als hij ging tanken. Men slingerde hem zelfs het verwijt naar het hoofd dat hij een geprivilegeerde was van President Erich Honecker (1912-1994). In 1989 verhuisde hij naar het Westen, waar hij afstudeerde als arts, zich nadien specialiseerde in de orthopedisch heelkunde en na die specialisatie begon hij een praktijk in Marktheidenfeld.

De Amerikaanse schoonduiker Richard Rydze (1950-) won zilver in het 10m-torenspringen tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München. Hij studeerde af aan de University of Pittsburgh Medical School en vestigde zich als huisarts en sportarts. Van 1985 tot 2007 was hij clubarts van het professionele American footballteam Pittsburgh Steelers, maar hij kwam negatief in het nieuws omdat hij aan heel wat sporters anabolica had voorgeschreven.

De Duitse Heidi Schüller (1950-) werd wereldberoemd toen ze als eerste vrouw in 1972 de Olympische eed mocht afleggen. Tijdens de Olympiade van München nam ze zelf deel aan de 100m horden en het verspringen. In dat laatste nummer eindigde ze vijfde. Ze studeerde af ‘magna cum laude’ en specialiseerde zich in de anaesthesie aan de Universität Köln, waar ze enkele jaren later hoofdgeneesheer werd. Ze presenteerde ook de televisieshows 'Drei nach Neun', 'Talk im Turm', 'Club 2' en 'Themenabende'