WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1948

1948

Jan Bruijn (1948-) vormde met Paul Veenemans (1947-1973) de dubbeltwee op de Olympische Spelen van 1972 in München. Het Nederlandse duo eindigde als zevende. Aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam studeerde hij zowel economie als geneeskunde. Na het behalen van zijn artsendiploma specialiseerde hij zich in de psychiatrie.

Tibor Cservenyák (1948-) werd geslecteerd als doelverdediger van het Hongaarse waterpoloteam voor de Olympische Spelen van 1972 en 1976. In München won hij zilver en vier jaar later in Montréal goud. Hij studeerde af als arts, maar specialiseerde zich in nucleaire geneeskunde. Hij vestigde zich in Zwitserland waar hij baanbrekende onderzoek deed naar prostaatkanker.

De Amerikaan George 'Doc' Medich (1948-) speelde van 1972 tot 1982 als pitcher professioneel baseball bij de New York Yankees, de Pittburgh Pirates, de Texas Rangers en de Milwaukee Brewers. Hij studeerde af als arts aan de University of Pittsburgh, waar hij zowel baseball als American Football speelde. In 1976 tijdens zijn baseballcarrière werd hij naar de tribune geroepen toen een fan een hartaanval kreeg, twee jaar later gebeurde net hetzelfde. Kort nadat hij zijn diploma behaalde ontnam men hem zijn medische licentie omdat hij twaalfmaal was betrapt op het voorschrijven van 'painkillers' aan onbestaande patiënten. De American Academy of Orthopaedic Surgeons schorste hem eveneens.

Op de Spelen van 1972 in München was Dirk Bram Tuinzing (1948-2024) een van de vijf studenten Geneeskunde in de Nederlandse acht met stuurman. Na het behalen van zijn diploma geneeskunde aan de Universiteit van Groningen specialiseerde hij zich in kaakchirurgie. Later werd hij in die specialiteit hoogleraar aan de Vrije Universteit Amsterdam.

De Nederlandse roeier Jan van der Horst (1948-) won met Willem Boeschoten (1953-) brons in de twee zonder stuurman tijdens het WK van 1975 in Nottingham. Het jaar nadien werd hij geselecteerd voor de Olympische Spelen van Mexico, waar hij tiende werd. Na het behalen van zijn diploma aan de Universiteit van Amsterdam vestigde hij zich als huisarts.

Gerhard Wucherer (1948-) eindigde met de Duitse estafetteploeg 4 x 100m als zesde tijdens de Olympische Spelen van 1968 in Mexico zesde. Vier jaar later werd hij opnieuw geselecteerd voor de Spelen van München en toen haalde het Duitse viertal brons. Hij liep telkens ook de 100m individueel, met als beste resultaat een plaats in de kwartfinale van 1968. Op het EK van 1971 liep hij naar het zilver. Nadat hij afstudeerde specialiseerde hij zich in sportgeneeskunde en vestigde hij zich als huisarts en sportarts in Göllheim.