WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1941

1941


De Australiër Mervin Cross (1941-) speelde rugby in de Australische New South Wales Rugby League (NSWRL). Hij was defensive forward bij South Sydney, Eastern Suburbs en North Sydney. Als Orthopedisch Chirurg was hij gespecialiseerd in knie-operaties en sportgeneeskunde, specialiteiten die hij beoefende in zijn privé instituut North Sydney Orthopaedic and Sports Medicine Centre

1941


Op de Olympische Spelen van 1964 in Rome won Chet Jastremski (1941-2014) brons op de 200m schoolslag en vier jaar later ook goud met de Amerikaanse ploeg 4 x 100m wisselslag. Op de Spelen van Mexico mocht hij enkel de reeksen zwemmen, in de finale was er volgens de coach geen plaats voor hem. Hij kroonde zich zestien keer tot Amerikaans kampioen, verbeterde twaalf wereldrecords en 21 nationale besttijden. Hij was ook de eerste die op 100 yards schoolslag onder de minuut dook. Hij zwom een compleet nieuwe stijl die trouwens naar hem genoemd werd maar ook bekend werd als de whip kick, waarbij de knieën binnenwaarts gericht blijven in tegenstelling met de frog kick waar ze naar buiten draaien. Hij studeerde af aan de Indiana University en vestigde zich als huisarts in Bloomington, Indiana, waar hij 35 jaar lang praktijk hield tot reumatoïde arthritis hem noodzaakte om te stoppen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, toen de Internal Medicine Associates van Bloomington bij hem kwamen aanbellen hervatte hij op 68-jarige leeftijd zijn praktijk.

1941


Twee maanden voor de Olympische Spelen van 1960 zwom Alan Somers (1941-) met de Amerikaanse estafetteploeg 4 x 200m vrije slag een nieuw wereldrecord met een chrono van 8.17.0. Op de Olympiade van Rome haalde hij de finales van de 400 en 1.500m vrije slag met respectievelijk een vijfde en zevende plaats als eindresultaat. Nadat hij in 1968 afstudeerde aan de Indiana University School of Medicine specialiseerde hij zich in Neurologie.