WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1940

1940

Alain Calmat (1940-) werd vijf keer Frans kampioen kunstschaatsen, won drie Europese titels, de wereldtitel van 1965 en zilver op de Olympische Spelen van 1964 in Innsbruck. Op 24-jarige leeftijd hing hij de schaatsen aan de haak en werd hij voorzitter van het Comité de Patinage van de Franse bond. Hij studeerde af als arts en specialiseerde zich in chirurgie. Als assistent hielp hij in 1967 de eerste cardiale greffen plaatsen in Parijs. Daarna werd hij diensthoofd abdominale heelkunde van l’hôpital de Montfermeil. In 1983 werd hij benoemd tot Professor aan het Collège hospitalier Pitié-Salpêtrière. Het jaar nadien haalde premier Laurent Fabius (1946-) hem in zijn regering als Minister van Jeugd en Sport.

Mauro Di Pasquale (1940-) werd wereldkampioen powerliften en meerdere malen Canadees kampioen, maar deed uiteraard ook aan bodybuilding. In 1971 studeerde hij af aan de University of Toronto en van 1988 tot 1998 was hij assistent-professor aan dezelfde Universiteit. Hij doceerde en deed onderzoek over atletische prestaties, nutritionele supplementen en het druggebruik in de sport. Als expert bodybuilding publiceerde hij meer dan duizend artikels in bodybuilding- en fitness-magazines, zoals Muscle&Fitness en Iron Man. In het kielzog van het WWF Steroid Scandal, werd hij als expert ingehuurd om het drugprogramma van de World Wrestling Federation te monitoren, wat hem de bijnaam 'Mr. Steroid Hunter’ opleverde.

De Duitse atleet Wilfried Kindermann (1940-) won met zijn teammaats goud op de 4 x 100m tijdens het EK van 1962 in Belgrado. Hij studeerde af als arts en specialiseerde zich in sportgeneeskunde. In Saarbrücken was hij leider van het Sportmedisch Insttituut van de Universität des Saarlandes, maar hij begeleidde ook de Duitse atletiekploeg op meerdere Olympische Spelen en was ploegarts van de Duitse voetbalploeg.

Dallas Long (1940-) won brons in het kogelstoten tijdens de Olympische Spelen van 1960 in Rome. Vier jaar later in Tokio was hij de beste in dat nummer met een worp van 20m33. Met 20m68 pinde hij een nieuw wereldrecord op de tabellen, dat meerdere jaren stand hield. Hij studeerde af als tandarts aan de University of Southern California, oefende dat beroep twee jaar uit, maar ging toen geneeskunde studeren aan de Washington University in St. Louis, Missouri en specialiseerde zich in spoedgevallen.

Van 1958 tot 1965 domineerde Rolf Sperling (1940-) het schoonduiken van de 10m-toren in de DDR. In die periode was hij aangesloten bij SC Chemie Halle, maar in 1967 verhuisde hij naar Berliner TSC en voor die club haalde hij een nieuwe Oostduitse titel binnen. Het jaar nadien bereikte hij zijn hoogtepunt met de outdoor-titels van de toren en van de 3m-plank en de indoor-titel van de 1- en 3m-plank. Op die laatste hoogte was hij de enige die anderhalve salto met drievoudige schroef lukte, op dat ogenblik de moeilijkste sprong ter wereld met een moeilijkheidsgraad van 2,9. De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen toen hij dat jaar naar de Olympische Spelen van Mexico afreisde, maar de twintigste plaats was de slechtste klassering van zijn drie Olympische deelnames. In 1960 was hij als vijfde geëindigd, in 1964 als zevende. Op het EK van 1962 had hij zilver gehaald. Nadat hij in 1969 zijn studies geneeskunde voltooide aan de Universität Leipzig ,vestigde hij zich als huisarts.

Van 1958 tot 1961 speelde de Amerikaanse gynaecoloog John Tidwell (1940-) in het basketbalteam van de University of Michigan. In het seizoen 1961 scoorde hij 441 punten aan een gemiddelde van 19,6 punten per wedstrijd. Datzelfde jaar liet hij 43 punten optekenen tegen de University of Minnesota. De Philadelphia 76ers draften hem voor een loopbaan in de NBA, maar hij koos voor een medische carrière en werd gynaecoloog.

Theo van Vroonhoven (1940-), hockeyspeler bij eersteklasser SCHC Bilthoven, werd geselecteerd voor het Nederlandse team voor de Olympische Spelen van 1960 in Rome, 1964 in Tokio en 1968 in Mexico. In totaal haalde hij 87 nationale selecties. Hij studeerde af als arts en specialiseerde zich in Rotterdam in chirurgie. Hij vestigde zich in Tilburg, maar werd in 1988 aan de Universiteit van Utrecht benoemd tot Professor algemene heelkunde.