WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1938

1938

De Amerikaanse kunstschaatser Tim Brown (1938-1989) haalde twee keer zilver tijdens WK’s en finishte viermaal als tweede op Amerikaanse kampioenschappen. Tijdens de Olympische Winterspelen van 1960 in Squaw Valley eindigde hij als vijfde. Door ziekte moest hij het jaar nadien forfait geven voor het WK en ironisch genoeg redde die griepaanval zijn leven, want bij een vliegtuigcrash in de omgeving van Brussel kwam het volledige Amerikaanse team om het leven. Brown deed met zijn landgenote Susan Sebo (1936-2014) ook aan ijsdansen, waarin hij in 1958 derde eindigde op het Amerikaans kampioenschap. Aan de University of California Berkeley haalde hij het diploma zoölogie, maar hij studeerde verder en behaalde ook zijn artsendiploma, waarna hij zich vestigde als huisarts. In 1989 stierf hij aan de gevolgen van aids.

De Nederlander Marius Klumperbeek (1938-) was de stuurman van de vier met stuurman tijdens de Olympische Spelen van 1960 in Rome. Tijdens Spelen van Tokio won hij in datzelfde nummer een bronzen medaille. Nadat hij in Leiden was afgestudeerd, vestigde hij zich als huisarts.

De Nieuw Zeelander Peter Snell (1938-2019) werd bekend toen hij tijdens de Olympische Spelen van 1960 in Rome de Belgische topfavoriet Roger Moens (1930-) het nakijken gaf in de 800m. Bij het ingaan van de laatste rechte lijn loerde Moens over zijn rechterschouder naar de concurrentie, maar net op dat ogenblik liep Snell hem links voorbij en won. Vier jaar later in Tokio hernieuwde hij zijn Olympische titel met een nieuw wereldrecord, maar was hij ook de beste op de 1.500m. In 1962 brak hij het wereldrecord op de mijl. In totaal sneuvelden vijf wereldtijden maar in 1965, op het hoogtepunt van zijn carrière, kondigde hij zijn afscheid aan. Snell werkte aanvankelijk voor een tabaksbedrijf, maar emigreerde in 1972  naar de Verenigde Staten voor een opleiding human performance, waarna hij een Ph.D. haalde in de Inspanningsfysiologie. Het  Southwestern Medical Center van de University of Texas trok hem aan als wetenschapper, hij werd er assistant-professor van het Department of Internal Medicine en Director van hun Human Performance Center.

De Australiër David Theile (1938-) won tijdens de Olympische Spelen van 1956 in Melbourne de 100m rugslag met een nieuw wereldrecord van 1.02.2. Vier jaar later in Rome verdedigde hij zijn titel met succes en haalde hij ook zilver met het Australisch team op de 4 x 100m wisselslag. Tijdens de schiftingswedstrijden hadden enkele officials opmerkingen over zijn keerpunt. Ze vroegen hem om daarvan een demonstratie te geven, wat hij pertinent weigerde. Om zich optimaal voor te bereiden op de Spelen van Melbourne, stelde hij zelfs zijn studies geneeskunde even uit. In 1962 studeerde hij af en daarna specialiseerde hij zich in chirurgie, hij oefende dat beroep uit in het Princess Alexandra Hospital van Brisbane