WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1937

1937

Jeno Kamuti (1937-) won zilver in het degenschermen tijdens de Olympische Spelen van 1968 in Mexico en tijdens die van 1972 in München. In 1957 was hij met de Hongaarse ploeg ook wereldkampioen geworden. Nadat hij in 1963 afstudeerde, specialiseerde hij zich in neurochirurgie waarna hij een praktijk startte in het Semmelweis Hospital van Boedapest. Daarna werd hij hoofdchirurg bij de Hongaarse Spoorwegen.

De Canadees Joseph MacInnis (1937-) dook als eerste onder de Noordpool door. Hij hield het Canadese record 200m schoolslag maar kon zich niet plaatsen voor de Olympische Spelen van 1956 in Melbourne. Hij studeerde af aan de University of Toronto en door zijn hobby diepzeeduiken was hij bijzonder geïnteresseerd in duikgeneeskunde.

Dank zij die interesse werd hij als full-time arts aangeworven voor het Man-in-Sea project van de Amerikaanse ondernemer Edwin Link (1901-1984), die o.a. de vluchtsimulator uitvond.

MacInnis volgde de opleiding duikgeneeskunde bij Christian Lambertsen (1917-2011), die bij de Navy actief was als arts en die de SCUBA uitvond. In 1964 werd MacInnis tot medisch directeur van de Man-In-Sea benoemd en het jaar nadien tot medisch directeur van de nieuwe firma Ocean Systems Inc die Edwin Link had opgericht om onderzoek te doen onder de zeespiegel.

In 1969 vroeg de Navy hem als medisch consulent voor het Sealab III project. Nadat hij dat jaar de Canadese premier Pierre Trudeau (1919-2000) voor het eerst ontmoette, waarmee hij de jaren nadien vijftig keer zou duiken, vroeg die hem om het eerste Canadese oceaanproject uit de grond te stampen.

MacInnis startte tien onderzoeksexpedities voor het ontwikkelen van werktechnieken onder de Noordelijke IJszee en stichtte in Canada de 'James Allister MacInnis Foundation for underwater research and education'.

Zijn verdere carrière stond in het teken van onderzoek en ontwikkeling van nieuwe duiktechnieken en hij maakte heel wat onderwaterfilms.

De Nederlander Frank Moerman (1937-) roeide de vier met stuurman tijdens de Olympische Spelen van 1960 in Rome. Nadat hij zijn diploma had behaald aan de Universiteit van Leiden, vestigde hij zich als huisarts in Rotterdam.

Tijdens de Olympische Winterpelen van 1956 in Cortina d’Ampezzo en die van 1964 in Innsbruck vertegenwoordigde Charles Snelling (1937-) Canada in het kunstschaatsen. Zijn beste resultaat was brons op het WK van 1957. In 1962 studeerde hij af aan de University of Toronto en daaran specialiseerde hij zich in plastische chirurgie met bijzondere interesse voor brandwonden. Hij startte een praktijk in Vancouver.

Ron Taylor (1937-) speelde als pitcher achtereenvolgens elf seizoenen de Cleveland Indians, St.Louis Cardinals, Houston Astros, New York Mets en San Diego Padres in de American Baseball League. Met St. Louis won hij in 1964 de World Series, in 1969 deed hij dat over met de New York Mets. Hij studeerde af als arts, specialiseerde zich in sportgeneeskunde en werd clubarts van het baseballteam Toronto Blue Jays.

De Amerikaan Tom Waddell (1937-1987) eindigde als zesde in de tienkamp tijdens de Olympische Spelen van 1968 in Mexico. In 1972 kwetste hij zich aan de knie bij het hoogspringen, wat het vroegtijdig einde van zijn sportcarrière betekende. In 1965 was hij als arts afgestudeerd aan het New Jersey College of Medicine en het jaar nadien werd hij preventie-arts in het Amerikaans leger. Na zijn legerdienst deed hij onderzoek naar virussen in het Walter Reed Army Medical Centre van Washington DC. Hij verhuisde naar San Francisco waar hij een huisartspraktijk opstartte. Maar het reizen zat hem in het bloed en van 1974 tot 1981 was hij medisch directeur van de Whittaker Corporation in het Midden-Oosten. Een deel van zijn job hield in dat hij lijfarts werd van een Saudische prins en een Saudische zakenman. Uiteindelijk werd hij zelfs teamarts van de Olympische selectie van Saudi Arabië tijdens de Olympiade van 1976 in Montréal. In 1985 kreeg Waddell te horen dat hij aids had. De jaren voordien had hij zich al geout als homosexueel en in 1986 organiseerde hij de tweede Gay Games, waaraan hij zelf deelnam in het speerwerpen. In juli 1987 op 47-jarige leeftijd overleed hij aan de gevolgen van aids, zijn strijd tegen deze ziekte was het onderwerp van de documentaire 'Common Threads: Stories from the Quilt'. Samen met landgenoot Dick Schaap (1934-2001) schreef hij ook zijn autobiografie 'Gay Olympian'.