WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1936

1936

De Amerikaan David Dunn (1936-) eindigde met de viermansbob als vierde tijdens  de Olympische Winterspelen van 1968 in Grenoble. Nadat hij was afgestudeerd aan de University of Wisconsin, voltrok hij zijn legerdienst in Vietnam. Nadien specialiseerde hij zich in kinderneurochirurgie en vestigde hij zich in Elm Grove, Wisconsin. Hij bleef sportief actief als autopiloot.

De Amerikaanse kunstschaatser David Jenkins (1936-) won brons tijdens de Olympische Winterspelen van 1956 in Cortina d’Ampezzo. Het jaar nadien kroonde hij zich niet alleen tot Amerikaans kampioen, maar hij won ook de wereldtitel, die hij twee jaar lang met succes verdedigde. Hij studeerde af aan de Case Western Reserve Medical School maar specialiseerde zich in inwendige geneeskunde.

Lajos Nagy (1936-) verdedigde de Duitse waterpolokleuren tijdens de Olympiades van 1960 en 1968. Nochtans speelde hij voordien al zestig wedstrijden met de Hongaarse ploeg, maar in 1959 vroeg hij de Duitse nationaliteit aan. Bij de Germanen werd hij nog eens 115 keer geselecteerd. Met Rote Erde Hamm veroverde hij zeven Duitse titels. Na zijn spelersloopbaan fungeerde hij als arts bij waterpolowedstrijden.

De Nederlander Ype Stelma (1936-2022) roeide met de vier met stuurman tijdens de Olympische Spelen van 1960 in Rome. Hij studeerde af in Leiden en vestigde zich als huisarts in Noorwegen.

Ook de Nederlander Henk Wamsteker (1936-) roeide de vier met stuurman tijdens de Olympische Spelen van 1960 in Rome. Na zijn afstuderen aan de Universiteit van Leiden specialiseerde hij zich in chirurgie en werd hij twee jaar lang diensthoofd in het Sint Lucas Ziekenhuis in Amsterdam. Daarna verhuisde hij naar het Medisch Centrum Haaglanden in Leidschendam. Hij zette zich ook sterk in voor de Nierstichting ter bevordering van het werven van orgaandonoren.