WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1903

1903


De Canadees Warren Snyder (1903-1957) (5de van rechts) won op de Olympische Spelen van 1924 in Parijs zilver met de acht met stuurman. Hij speelde ook basketbal, baseball en rugby. Hij studeerde af aan de University of Toronto en vestigde zich als huisarts in het stadje Mimico. Hij kwam echter negatief in het nieuws toen hij dronken achter het stuur met zijn wagen een fietser dood reed.

1903


Op de Olympische Spelen van 1924 in Parijs won de Amerikaanse ploeg het goud in de acht met stuurman. Eén van de roeiers was Benjamin Spock (1903-1998), die later als kinderarts wereldberoemd zou worden met zijn psycho-analytische benadering van kinderen in zijn in 1946 gepubliceerd 'Baby and Child Care'. In dat boek werd aan moeders duidelijk gemaakt dat ‘ze meer weten dan ze denken te weten’. Het was een opzoekwerk voor allerlei situaties en verschijnselen die zich bij een baby of kleuter kunnen voordoen. Door het praktische karakter werd het veelvuldig geraadpleegd, en kwamen ook de opvoedkundige adviezen onder de aandacht van de jonge ouders.

1903

De in Bermuda geboren Bill Tucker (1903-1991) speelde rugby voor Cambridge University, St. George’s Hospital en Blackheath. Hij werd in 1926 driemaal voor de Engelse ploeg opgeroepen. Hij was de zoon van William Tucker (1872-1953) en volgde de voetsporen van zijn vader niet alleen op sportief gebied. In 1928 studeerde ook hij af aan het St. George’s Hospital van Londen en hij specialiseerde zich in de orthopedische heelkunde met speciale interesse voor sportblessures. In 1936 opende hij de Park Street Orthopaedic Clinic. Als kapitein van het Britse leger was hij in Wereldoorlog II de gevangene van de Duitsers. In het krijgsgevangenkamp ontfermde hij zich over gekwetste soldaten en fabriceerde hij heel wat protheses voor soldaten die ledematen hadden verloren in de strijd. Na de oorlog keerde hij terug naar zijn sportkliniek, die zeven dagen op zeven open was. Inmiddels was hij bij het leger benoemd tot kolonel. Samen met Arthur Porrit (1900-1994) en Sir Adolphe Abrahams (188-1967) stichtte hij de British Association of Sport and Medicine. Hij publiceerde ook heel wat boeken over fitness en gezondheid, o.a. 'Young at Heart', waarin hij het fit blijven op oudere leeftijd behandelde

1903


De Nederlander Gejus van der Meulen (1903-1972) was doelman van de Haarlemse FC. In 1924 debuteerde hij met het Nederlands elftal tegen de Belgische Rode Duivels en datzelfde jaar haalde hij met de nationale ploeg een vierde plaats op de Olympische Spelen van Parijs. Vier jaar later in Amsterdam was hij opnieuw van de partij, waar het Nederlands elftal in de voorronde werd uitgeschakeld. Hij werd 54 maal voor het Nederlandse elftal opgeroepen. Hij studeerde af aan de Universiteit van Amsterdam en vestigde zich na zijn specialisatie als kinderarts in Haarlem. Tijdens Wereldoorlog II collaboreerde hij echter met de Duitsers en vanaf toen werd de eens zo bejubelde van der Meulen door heel Nederland verguisd.