WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1885

1885

Tijdens de niet-officiële Olympische Spelen van 1906 in Athene nam Martin Brustmann (1885-1964) deel aan de 100m, het verspringen en het hink-stap-springen. Na die Spelen introduceerde hij het speerwerpen in Duitsland. Hij studeerde af als arts en specialiseerde zich in Sportgeneeskunde. In 1932 sloot hij aan bij de NSDAP en werd hij huisarts van SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich (1904-1942). Tijdens de tweede Wereldoorlog werd hij de vertrouwensman van SS-Reichsführer Heinrich Himmler (1900-1945) en werkte hij als SS-arts in het Reichssicherheitshauptamt (RSHA) en voor het Deutsche Institut für Psychologische Forschung und Psychotherapie. Door een conflict met Himmler viel hij in ongenade en moest hij bij het RSHA vertrekken. Op het einde van de oorlog werd hij gevangen genomen en zat hij twee jaar in het krijgsgevangenkamp Eselheide in de buurt van Paderborn. Nadat hij vrijkwam vestigde hij zich in Hildseheim, waar hij de Duitse roeiploegen begeleidde. Hij werd echter aan de deur gezet omdat hij experimenteerde met de steroïde Testoviron.

De Britse roeier John Fenning (1885-1955) won met Gordon Thomson (1884-1953) de twee zonder stuurman op de Olympische Spelen van 1908 in Londen. Hij studeerde af aan het London Hospital Medical College en vestigde zich eerst als huisarts in Home Counties, maar in 1937 verhuisde hij definitief naar de Midlands.

Paddy Moran (1885-1945) was de kapitein van de nationale Australische rugbyploeg The Wallabies, die in 1908 en 1909 zestien landenwedstrijden betwistte op de Britse Eilanden en in Noord Amerika. Door een enkelblessure miste hij de Olympische Spelen van 1908 in Londen. In clubverband speelde hij eerst voor Rose Bay Club, maar toen hij in 1901 op amper 15-jarige leeftijd geneeskunde ging studeren aan de Sydney University, sloot hij zich aan bij het team van zijn Alma Mater. Na zijn afstuderen specialiseerde hij zich verder aan de Schotse Edingburgh University. Tijdens de eerste Wereldoorlog diende hij als luitenant van het Engelse Royal Army Medical Corps op het Griekse schiereiland Gallipoli, waar hij als gevolg van een amoebiasis ziek werd. Voor herstel werd hij naar Mesopotamië gestuurd maar hij herviel. Daarop besliste de overheid om hem via India te repatriëren naar Australië. Na de oorlog specialiseerde hij zich in oncologie in Parijs In de kankerkliniek van Villejuif leerde hij het gebruik van radium kennen. Voor verder onderzoek trok hij naar de Verenigde Staten waar hij de eerste was die radiumnaalden en radiumbuizen gebruikte voor de behandeling van kanker. Tijdens de tweede Wereldoorlog diende hij als Luitenant-Kolonel bij de Australian Military Forces, maar op het einde van de oorlog werd bij hem kanker gediagnosticeerd, waardoor hij enkele maanden later stierf.

Bethel Solomons (1885-1965) werd tien keer voor de Ierse rugbyploeg opgeroepen. Hij studeerde af aan het Trinity College van Dublin, specialiseerde zich in de gynaecologie en werd directeur van het Rotunda Hospital in Dublin.