WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1885

1885


In 1906 nam Martin Brustmann (1885-1964) deel aan de 100m, het verspringen en het hink-stap-springen van de niet-officiële Olympische Spelen van Athene. Na die Spelen introduceerde hij het speerwerpen in Duitsland. Hij studeerde af als arts en specialiseerde zich in Sportgeneeskunde. In 1932 sloot hij aan bij de NSDAP en werd hij huisarts van SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich (1904-1942). In Wereldoorlog II werd hij de vertrouwensman van SS Reichsführer Heinrich Himmler (1900-1945) en werkte hij als SS-arts in het Reichssicherheitshauptamt (RSHA) en voor het Deutsche Institut für Psychologische Forschung und Psychotherapie. Door een conflkict met Himmler viel hij in ongenade en moiest hij bij het RSHA vertrekken. Op het einde van de oorlog werd hij gevangen genomen en zat hij twee jaar in het krijgsgevangenkamp Eselheide in de buurt van Paderborn. Nadat hij vrijkwam vestigde hij zich in Hildseheim en begeleidde hij de Duitse roeiploegen. Maar hij werd aan de deur gezet nadat hij met de steroïde Testoviron experimenteerde.

1885

De Brit John Fenning (1885-1955) won het roeinummer twee zonder stuurman op de Olympische Spelen van 1908 in Londen. Hij studeerde af aan het London Hospital Medical College en vestigde zich als huisarts eerst in Home Counties, maar in 1937 verhuisde hij definitief naar de Midlands.

1885


Paddy Moran (1885-1945) was de kapitein van de nationale Australische rugbyploeg de Wallabies die in 1908 en 1909 zestien landenwedstrijden betwistte op de Britse Eilanden en in Noord Amerika. Door een enkelblessure miste hij de Olympische Spelen van 1908 in Londen. In clubverband speelde hij eerst voor de Rose Bay Club maar toen hij in 1901 op amper 15-jarige leeftijd aan de Sydney University Geneeskunde ging studeren, sloot hij zich aan bij het team van zijn Alma Mater. Nadat hij afstudeerde specialiseerde hij zich verder aan de Schotse Edingburgh University. Tijdens Wereldoorlog I diende hij als luitenant van het Engelse Royal Army Medical Corps op het Griekse schiereiland Gallipoli, waar hij als gevolg van een amoebiasis ziek werd. Voor herstel werd hij naar Mesopotamië gestuurd maar hij herviel, waarop de overheid besliste om hem via India naar Australië te repatriëren. Na de oorlog specialiseerde hij zich in Parijs in Oncologie en leerde hij in de kankerkliniek van Villejuif het gebruik van radium kennen. Voor verder onderzoek trok hij naar de Verenigde Staten waar hij als eerste radiumnaalden en radiumbuizen gebruikte voor de behandeling van kanker. Tijdens Wereldoorlog II diende hij als Luitenant-Kolonel bij de Australian Military Forces, maar op het einde van de oorlog werd bij hem kanker gediagnosticeerd en enkele maanden later stierf hij aan die ziekte.

1885

Bethel Solomons (1885-1965) werd tien keer opgeroepen voor de Ierse rugbyploeg. Hij studeerde af aan het Trinity College van Dublin, specialiseerde zich in de gynaecologie en werd directeur van het Rotunda Hospital in Dublin.