WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1861-1865

1861

Abel Davies (1861-1914) speelde wing bij de nationale rugbyploeg van Wales en in clubverband bij London Welsh. Nadien transfereerde hij naar United Hospitals RFC en Llanelli RFC. Hij was niet van de grootsten maar berensterk en razendsnel. Zo liep hij de 100 yards in tien seconden. Hij leerde het rugbspel kennen tijdens zijn studies Geneeskunde in Londen. De wedstrijd tegen de New Zealand Maori werd verloren met 2-1, maar Davies scoorde de enige try voor Wales. Hij studeerde af als arts maar over die professionele carrière is weinig bekend.

1862

Thomas Pryce-Jenkins (1862-1922) was wingspeler in de nationale rugbyploeg van Wales en speelde in clubverband bij London Welsh, een club die hij mee had gesticht. Om het land te doorkruisen met een theatergezelschap, onderbrak hij zijn opleiding geneeskunde aan de Cambridge University. Vier jaar later hervatte hij zijn studies, specialiseerde hij zich in Chirurgie en startte hij een praktijk in het Londense Hills Place, vlak achter Palladium theater. Hij specialiseerde zich in kwetsuren van atleten en kreeg daardoor heel wat bekende sporters over de vloer. Alfred Schrubb (1879-1964), de professionele lange afstandsloper die liefst duizend wedstrijden won en Reggie Walker (1889-1951), goud op de 100m tijdens de Olympische Spelen van 1908 in Londen waren twee van zijn bekendste patiënten

1863

De Noorse skispringer Sigurd Gotaas (1863-1944) nam jaarlijks deel aan de Husebyrennet, een gerenommeerde wedstrijd die betwist werd in Ullern kort bij Oslo. Later startte hij ook in autowedstrijden. In 1892 studeerde hij af en vestigde hij zich als huisarts in Nord-Aurdal. Nadien verhuisde hij zijn praktijk naar Lillestrøm en werd hij ook garnizoensarts in Kjeller Airport.

Rowley Thomas (1863-1949) was zeven keer forward van de nationale rugbyploeg van Wales en speelde in clubverband bij London Welsh, waarvan hij ook een van de stichtende leden was. Hij speelde ook voor Llanelli en het University College Hospital. Hij studeerde af aan de London University en verdedigde Engeland tijdens Wereldoorlog I als medical officer in het Welsh Horse Cavalry Regiment, dat in Egypte gelegerd was. Na de oorlog was hij 24 jaar lang medisch patholoog in West Carmarthenshire.

1864

In 1886 won de Engelse roeier James Cardwell Gardner (1864-1935) (koosnaam Jumps Gardner) de Colquhoun Sculls, het jaar nadien de Diamond Challenge Sculls, in 1888 en 1889 de Oxford-Cambridge race, in 1889 de Silver Goblets en in 1890 de Wingfield Sculls. Hij werd ook universitair kampioen boksen en schieten. In 1894 studeerde hij af in Cambridge en specialiseerde zich als chirurg in het St George’s Hospital. Later vestigde hij zich als huisarts in Amersham, een stadje op 43 km van Londen waar hij Medical Officer of Health werd. In die gemeente speelde hij ook competitievoetbal en golf en was hij kapitein van het lokale cricketteam.

Edward Pegge (1864-1915) speelde forward in het nationaal rugbyteam van Wales en in clubverband bij Neath Rugby Football Club. Hij was een apart figuur die graag buiten de lijntjes kleurde. Zo speelde hij op clubniveau met blote armen en benen omdat hij de truitjes en broekjes met lange pijpen niet graag zag. Na zijn studies vestigde hij zich als huisarts in de praktijk van zijn vader Charles.