Overheden en religieuze groeperingen pleitten voor een bevolkingsaangroei voor het vullen van de fabrieken, de industrieën en de nieuwe agrarische gebieden. Net op het ogenblik dat vrouwen de conceptie begonnen te begrijpen, maar ze tevens ook trachtten te voorkomen, viel de Amerikaanse president Theodore Roosevelt (1858-1915) in maart 1905 de geboortebeperking aan en veroordeelde hij de tendens voor het stichten van kleinere gezinnen als decadentie en als teken van morele ziekte.
Het onderzoek uit 1905 van de Nederlandse gynaecoloog Theodoor Hendrik Van de Velde (1873-1937) naar het verband tussen lichaamstemperatuur en cyclusfase, lag aan de basis voor de temperatuurmethode als contraceptieve hulp.
Bij de Amerikaanse uitvinder van de mechanische oogstmachine Cyrus McCormick (1809-1884) werd schizofrenie gediagnosticeerd. Katherine Dexter McCormick (1875-1967) was zelf kinderloos, maar door haar huwelijk met Stanley McCormick (1874-1947) werd ze de erfgename van een immens fortuin. Ze vreesde dat de mentale ziekte van haar schoonvader aan toekomstige kinderen of kleinkinderen kon doorgegeven worden. Daarom ging zij een partnership aan met de Amerikaanse pionier van de geboortebeperking Margaret Sanger (1879-1965). Met haar immens fortuin financierde zij het onderzoek naar contraceptie. Haar inspanningen leidden uiteindelijk tot de ontwikkeling van de pil.
De Amerikaanse staat Indiana keurde het wetsvoorstel goed voor een ‘Verplichte sterilisatie van elke verstokte crimineel, idioot, verkrachter of imbeciel in een staatsinstelling’. De Amerikaanse arts Harry C. Sharp (1870-1940) en zijn opvolgers aan de Indiana Reformatory in Jeffersonville zouden uiteindelijk meer dan 450 vasectomies uitvoeren op gevangenen. Sharp publiceerde "Vasectomy as a means of preventing procreation in defectives". Hij drong er bij zijn collega’s op aan om bij de instanties voor wetten te lobbyen, die clinici zouden toelaten om in alle gevangenissen mannen te steriliseren. Uiteindelijk volgden 29 andere staten.
Het eerste speciale spiraaltje, een ring gemaakt uit darmen en omwikkeld met haartjes van de zijdeworm, werd vervaardigd door de Poolse arts Richard Richter (1878-1942).
In 1909 moest het Duitse bedrijf E. Vier & Co uit Dresden voor de rechter verschijnen. Het had condooms van het merk Z. Discret in een blik verpakt, waarop een foto van een Zeppelin te zien was.