WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1500 - 1599

1500

Uit de jaren 1500 is bekend dat de prostituees douchemethoden gebruikten om sperma te verwijderen. Rond die periode werden ook de eerste zaaddodende producten gebruikt, waarin men linnen condooms dompelde die vervolgens gedroogd werden.

1539

De protestantse theoloog Johannes Calvijn (1509-1564) verklaarde dat "geboortebeperking de moord is op toekomstige personen". Voorts noemde hij masturbatie 'monsterlijk' en het terugtrekken 'dubbel monsterlijk'. Want coïtus interruptus kwam neer op het doven van de hoop van het ras en het doden van verhoopte nakomelingen nog voor ze geboren waren.

1559

Om de granaatappel te vervangen als pessarium, raadde de Duitse chirurg Caspar Stromayr (1500-1567) het gebruik van een strak opgerolde spons aan, die men gebonden aan een touw in was moest dompelen, om ze vervolgens te bestrijken met olie of boter.

1564

De Britten vervaardigden hun eerste condooms uit de blindedarm van een schaap. In die tijd beschouwde men de Italiaanse arts Gabrielle Fallopius (1523-1562) als dè autoriteit op het vlak van seksualiteit. Hij omschreef de eerste condooms als 'een in medicinale kruiden en anorganische zouten gedrenkt linnen omhulsel rond de penis', en hij pleitte ervoor om deze kokers te gebruiken voor het voorkomen van syfilis. In een rapport dat twee jaar na zijn dood verscheen, vermeldde Fallopius dat hij zijn condooms getest had bij 1.100 mannen, waarvan er niet eentje syfilis kreeg.

1574

Savin, een variëteit van de jeneverbes, werd in Europese geschriften vaak als abortief product vernoemd. Zo gaf een rector uit het Engelse Essex savin aan de vrouw die hij zwanger had gemaakt. Een andere man liet zijn vriendin gekookte melk drinken vermengd met zwart nieskruid en jeneverbes, of in bier gehakte meekrapwortel. Andere veel gebruikte abortieve stoffen waren Spaanse vlieg, opium, zaad van de waterkers, ijzersulfaat en ijzerchloride.

1575

De Franse chirurg Ambroise Pare (1510-1590) bedacht ingenieuze ovale pessaria van gehamerd messing en een wassen kurk voor het behandelen van een baarmoederverzakking. Hij vervaardigde apparaten van goud, zilver of koper, die op hun plaats werden gehouden met een riem rond de taille. Hij ontwierp ook peervormige en ringvormige pessaria. 

1597

Een condoom als dat van Fallopius werd in 1597 door de Italiaanse Professor Geneeskunde Ercole Sassonia (1551-1607) beschreven.