WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1960 - 1969

1960

De nieuwe platte weegschalen hadden een fundamentele fout: ze werkten niet op tapijt. Hanson Scale loste dit op met een gepatenteerde equalizer bar. Dit gaf hen een grote impuls en het systeem wordt momenteel bij de meeste mechanische bad weegschalen nog steeds gebruikt. Wollen matten om het weegplatform te dekken werden door Borg geïntroduceerd. Grote glazen lenzen werden ingebracht om de leesbaarheid te verbeteren. Detecto introduceerde 'Auto Zero' zodat er geen zero aanpassing nodig was. Counselor installeerde een magneet om de nul respons te verbeteren.

1960

image001_15.png

De Detecto kinderweegschaal werd alsmaar mooier.

1962

image002_13.png 

Het verband tussen obesitas en diabetes type 2 werd benadrukt in studies van geïsoleerde ethnische groepen die, na eeuwen van een actief en sober bestaan, opeens sedentair en overvoed gingen leven. Opmerkelijke voorbeelden waren de Pima-indianen, die in de buurt van de Gila-rivier in Arizona woonden en de bewoners van het Pacific eiland Nauru.

image003_14.png

Dergelijke studies leidden tot de hypothese van het 'zuinige gen', voorgesteld door James Neel (1915-2000), Professor Menselijke Genetica aan de University of Michigan. Neel veronderstelde dat een genetische aanleg voor diabetes kon aangepast worden via de feest- en vastencycli van het paleolithische menselijk bestaan, wat mensen toeliet om zich snel en grondig vet te mesten in tijden van feest, zodat ze in tijden van hongersnood beter konden overleven.

1963

image004_9.png

Een andere opvallende bijdrage was de demonstratie van Philip Randle (1926-2006), die in Bristol het Department of Biochemistry startte, waarin hij aantoonde dat een hoog gehalte vrije vetzuren met het gebruik van glucose kon interfereren, waarbij de werking van insuline dus effectief werd tegengewerkt, via de Randle of glucose-vetzuur cyclus.

image005_8.png 

1963

image007_7.png 

Hanssen Integral Spring, een door Hanssen gepatenteerde weegschaal die enkel op veren werkte.

1966

In een zoektocht naar gewichtsverlies zonder nadelige nevenwerkingen van de jejuni-ileacale bypass ontwikkelde de Amerikaanse arts Edward Eaton Mason (1920-), chirurg aan de University of Iowa, de 'gastric bypass'-operatie, waarbij de maag verkleind werd en het spijsverteringskanaal werd omgelegd. Bij de eerste operatie op een 50-jarige vrouw met een BMI van 43kg/m² noteerde men een gewichtsverlies van 27 kilo na negen maanden.

1967

image045.png 

Bij de Vend R Scale kon men zich gratis wegen. Het venijn zat hem echter in de staart, dat kon enkel als je snoep had gekocht van de snoepmachines die aan beide zijden van het toestel bevestigd waren.

1968

image008_4.png

De eerste Association for the Study of Obesity werd in 1968 in Londen opgericht, gevolgd door een Amerikaanse conferentie georganiseerd door het National Institute of Health, waarbij de nadruk gelegd werd op de erkenning van belangrijke gezondheidsproblemen als gevolg van overgewicht.

1969

In 1969 introduceerde Counselor een reeks van 'Pop Art' ontwerpen die redelijk wat succes kenden.

1969

Na zijn minder goede ervaringen zes jaar voordien met de jejuno-ileale bypass operatie paste de Amerikaanse chirurg J. Howard Payne (1916-1983) ze aan met een standaard techniek waarbij hij 35 cm van het ileumeinde aanhechtte op tien centimeter van de valvula ileocaecalis of de klep van Bauhin. Maar ook hier doken de nodige metabolische problemen op: nierstenen, opgeblazen abdomen, pijn in de gewrichten en vooral leverproblemen met zelfs leverfalen.

extad/peakflowmeter.be