WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1930 - 1934

1930

De populariteit van de penny-weegschaal bereikte een hoogtepunt in het midden van de jaren 1930, met meer dan 750.000 verkochte stuks in de Verenigde Staten. Toen het nieuwe van de weegschaal afnam, vond men gadgets om de interesse terug aan te zwengelen. Sommige weegschalen konden een ticket afdrukken met het gewicht van de persoon, zodat die zijn kilo's verborgen hield voor echtgenoot of toevallige toeschouwers. Daarna werden foto's van filmsterren gebruikt om verzamelingen aan te leggen. Het ging zelfs zo ver dat filmsterren de bedrijven betaalden om hun beeltenis te gebruiken, op die manier wilden ze hun naam promoten. De fabrikanten van weegschalen werkten ook hard aan het uiterlijk ervan, er werd op kleuren, stijl en vorm gelet.

1930

image028_17.jpg

In  de jaren 1930 verzamelden de muntweegschalen jaarlijks zo'n tien miljard pennies in de Verenigde Staten. Ze werden in alle soorten en maten geleverd, sommige in de vorm van straatklokken en andere in de vorm van wolkenkrabbers.

1930

In de jaren 1930 werd Dinitrofenol gebruikt voor de behandeling van obesitas, maar dat goedje werd vlug verlaten toen bleek dat het staar en perifere neuropathie veroorzaakte. Deze vroege therapeutische tragedie benadrukte de noodzaak van een zorgvuldige evaluatie van werkzaamheid en veiligheid van nieuwe geneesmiddelen alvorens ze in de klinische praktijk terechtkwamen.

1930

image002_76.jpg

Een door de Jacob Brothers ontwikkelde ijzeren baby-weegschaal.

1930

image004_60.jpg

De Jacob Brothers stortten zich ook op de medische markt met hun Detecto-Medic weegschaal, die in artsenkabinetten gebruikt werd, maar ook in scholen.

1930

image116.jpg image118.jpg

Ook de firma Salter bleef zeer actief, zowel voor volwassenen als voor kinderen brachten ze weegschalen op de markt.

1931

De eerste ondermijning in buikwandcorrectie werd in 1931 door de Franse Plastisch Chirurg Raymond Passot (1889-1933) toegepast.

1932

image030_13.jpg

Een stalen baby-weegschaal die Salter voor de firma Boot ontwierp. De baby werd in het rieten mandje gelegd.

1933

Het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet noteerde in 1933:

"In deze dagen van 'afslanken' was er onder leken nooit een populairder discussie-onderwerp dan het verminderen van gewicht"

1933

image006_5.png

De New Yorker Pollak kreeg in 1933 een patent voor de door hem uitgevonden weegschaal. Het gewicht werd afgelezen via een spiraal en het toestel had gietijzeren hendels. Voor de rest is er over de man en zijn uitvinding weinig gekend.

1934

Een van de meest gekende imitaties van de Weber-weegschalen was de ‘Princess’ bad-weegschaal, een lage platform-weegschaal ontwikkeld door een jonge Duitse immigrant Carl Burkhardt. Burkhardt werkte voor de Narlor Heather Company uit Indiana, die het toestel voor het eerst in Chicago toonde op een tentoonstelling van gebruiksvoorwerpen en het daar voor de ongelofelijke prijs van $ 1,25 verkocht. Het warenhuis Sears plaatste meteen een bestelling van 50.000 stuks. Maar Mathias Weber onderzocht de weegschaal en kwam er achter dat ze volgens een van zijn patenten gemaakt was. Zijn bedrijf Continental Scale Works diende klacht in. De Princess werd dan ook nooit geproduceerd. Maar Weber ging nog verder. Hij dagvaardde ook Hanson, omdat ook dat bedrijf één van zijn patenten bij het vervaardigen van haar weegschalen had gebruikt. De advocaat van Hanson onderzocht de klacht en kwam tot de vaststelling dat het mechanisme waarop Weber doelde zelfs niet werkte. De klacht werd dan ook ingetrokken.

extad/peakflowmeter.be