WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1920 - 1924

1920

In 1920 beweerde de Britse arts Sir George Newman (1870-1948): 

"Buitensporig en ongeschikt voedsel gecombineerd met gebrek aan frisse lucht en beweging zijn verantwoordelijk voor het uitzaaien van de zaden van degeneratie."

Daarmee doelde de eerste Chief Medical Officer van de Ministery of Health op obesitas.

In de jaren 1920 plaatste de Peerless Scale Company een weegschaal met muntautomaat op bijna iedere straathoek. Ondanks de depressie had iedereen wel een penny op zak. Dat was bijzonder lucratief, want per maand werd tussen de vijftig en de honderd dollar verdiend terwijl de weegschaal zelf slechts vijftig dollar kostte. De Peerless Ticket Scale drukte het gewicht af op een etiket en op de achterzijde stonden foto's van filmsterren. Spencer Tracy (1900-1967), Katharine Hepburn (1907-2003), Don Ameche (1908-1993), Mickey Rooney (1920-2014) en Judy Gardland (1922-1969) zijn slechts enkele voorbeelden. De mensen stonden in rijen aan te schuiven om de machine te gebruiken.

De Peerless Mirror De Luxe had afgeschuinde spiegels aan de voor- en zijkanten, de basis bestond uit witte, geëmailleerde keramische tegels.

1921

Continental Scale Works profiteerde van het inventieve brein van Matthias Weber. De Hongaarse immigrant vond een weegschaal uit met een horizontale klok-face schaalverdeling, waarvoor hij ook een patent aanvroeg. Bovendien draaide de marketingmachine op volle toeren, met speciale aandacht voor gezondheid en gewicht. In 1921 patenteerde Matthias Weber een belangrijke vernieuwing, hij ontwikkelde een weegschaal met glijdende gewichten over een geijkte balk, die op ooghoogte stond van de arts. Het toestel kende een overrompelend succes en wereldwijd kon men ze in zowat ieder medisch kabinet vinden. Bovendien verbeterde hij ze in de loop der jaren. Plots kwamen de concurrenten massaal opduiken, één van hen was de Detecto weegschaal van de Jacob Brothers. Van de kant van Weber, die een hele reeks patenten op zijn naam had staan, barstte er een resem gerechtelijke procedures los.

De Jacob Brothers lanceerden echter ook innovaties zoals de Detecto babyweegschaal.

Continental Scale Works verloor veel van zijn marktdominantie, omdat er heel wat imitaties kwamen, die tijdens hun korte bestaan de markt overhoop haalden.

Tussen 1920 en 1940 verloor Matthias Weber heel wat tijd en hoestte hij ook heel wat financiële middelen op voor het beschermen van zijn patenten. De andere fabrikanten van weegschalen volhardden immers in hun boosheid en brachten zogenaamde eigen innovaties op de markt.

Met een uteriene curette verwijderde de Franse chirurg Charles Dujarier (1870-1931) subcutaan vet uit de dijen en de knieën van een danser. Spijtig genoeg raakte hij de arteria femoralis, waardoor hij het been moest amputeren.

Volgens wetenschappers was de komst van fastfood restaurants een belangrijke reden in de dramatische toename van obesitas. Het eerste drive-in restaurant White Castle opende de deuren in 1921, McDonald startte in de late jaren 1940, Kentucky Fried Chicken in 1952, Burger King in 1954, Pizza Hut in 1958, Taco Bell en Subway in 1962

De Toledo Scale Company vervaardigde een weegschaal die 850 kg aankon, met op de achterzijde het motto "No Springs, Honest Weight". Voor de werking van de weegschaal gebruikte men een slingergewicht in plaats van een veer. Ze was zowel voor bedlegerige als voor rolstoelpatiënten bedoeld, reden waarom het draagvlak in de vloer was ingebouwd.

1922

De Hongaarse Professor Endocrinologie Arthur Biedl (1869-1933) beschreef twee zusters met retinitis pigmentosa, polydactylie, hypogonadisme en obesitas.  Twee jaar voordien had de Franse arts Georges Bardet (1885-1970) dezelfde symptomen beschreven in zijn doctoraatsscriptie aan de Universiteit van Parijs. De ziekte raakte bekend als het Bardet-Biedl syndroom. Het 'Laurence-Moon-Bardet-Biedl-syndroom' was oorspronkelijk een gelijkaardige ziekte, vandaag is ze ingekort tot het Laurence-Moon-syndroom, terwijl het Bardet-Biedl-syndroom als een aparte entiteit wordt erkend.

1923

De Zweedse internist Eskil Kylin (1889-1975) beschreef de associatie van centraal obesitas met hypertensie, diabetes en jicht. In de late jaren 1980 omschreef de Amerikaanse diabetoloog Gerald Reaven (1928-2018) dit als het ‘insuline-resistentie syndroom' of 'syndroom X' en nu staat het bekend onder de gangbare naam 'metabool syndroom'.

Toledo produceerde lollipop-weegschalen aan de lopende band en was heel inventief in het plaatsen ervan. Zo stond er eentje in de lobby van heel wat banken als service naar de klanten. De meeste banken uit die tijd hadden prachtig versierde lobby's en Toledo paste zijn weegschalen daarop aan.

Het onderzoek naar de genetische gevoeligheid voor 'gewone' menselijke obesitas werd ook door de vooruitgang van de moleculaire genetica beïnvloed. De epidemiologische en observatie-studies van de Amerikaanse bioloog Charles Davenport (1866-1944) wezen op erfelijke BMI.

1924

De eerste esthetische abdominoplastie met lage horizontale excisie, met nadien het enten van de navel, werd in 1924 door de Hongaars-Amerikaanse Plastisch Chirurg Max Thorek (1880-1960) uitgevoerd.