WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1900 - 1919

1900

Apart van elkaar publiceerden de Franse neuroloog Joseph Jules Babinski (1857-1932) en de Oostenrijkse patholoog en farmacoloog Alfred Fröhlich (1871-1953) een geval van obesitas met een daaraan verbonden letsel van de hypothalamus. Daaruit bleek duidelijk dat ethiologische factoren een rol spelen in deze ziekte. De rol van de hersenen voor het beheersen van het lichaamsgewicht werd uitgebreid onderzocht. Mern erkende obesitas samen met een beschadiging van de hypothalamus (meestal veroorzaakt door tumoren), met name in het 'adiposogenitaal syndroom' (zwaarlijvigheid met seksueel infantilisme)

1901

Statistische gegevens uit 1901 reveleerden dat overgewicht, vooral rond het abdomen, geassocieerd gaat met een kortere levensverwachting. Dat risico werd later bevestigd in een hele reeks studies met tal van populaties, wat tot een classificatie van obesitas leidde door de World Health Organization (WHO). In 1995 werd deze classificatie voor het eerst geformuleerd en vervolgens regelmatig bijgewerkt.

Het Amerikaanse bedrijf Toledo specialiseerde zich in weegschalen en startte in 1901 de productie van een 'lollipop'-weegschaal, die was uitgerust met een muntautomaat. Een 'lollipop'-weegschaal, zo genoemd omdat ze de vorm heeft van een lolly, is een staande platform-weegschaal met een grote ronde wijzerplaat waarop men zijn gewicht kan aflezen. Fabrikanten zoals Watling Company, Mills Novelty, Rockola, Jennings en Pace in de Verenigde Staten en Avery in het Verenigd Koninkrijk, kopiëerden het ontwerp. In de VS werd de 'lollipop'-weegschaal gemeengoed in apotheken, winkels, treinstations en op plaatsen waar voorbijgangers verleid werden om met een enkele cent de nieuwsgierigheid naar hun gewicht te bevredigen.

1902

De Watling Company uit Chicago lanceerde in 1902 de Watling Guessing Scale, die eveneens met een muntautomaat was uitgerust. Maar Amerikaanser kon het niet, je stapte op de weegschaal, gooide één penny in de gleuf en via een draaiknop kon je gokken hoeveel je woog. Was je gok correct binnen een marge van 1 pond, dan kreeg je je penny terug

1903

De National Scale uit 1903 was een heuse 'eye catcher'. Zij was volledig uit porselein vervaardigd en had een grote wijzerplaat.

De 5 Cent Talking Scale werd in 1903 gepatenteerd. Ze maakte gebruik van een geluidsopname. Maar voor heel wat mensen was dit vervelend, via een ingebouwde grammofoonplaat kon iedereen hun gewicht horen. Elke groef op de plaat had een aantal opnames en de naald was mechanisch met het platform van de weegschaal verbonden. Bij het juiste gewicht werd de juiste groef afgespeeld. Groot nadeel was echter dat het gebruik van de weegschaal op dat ogenblik evenveel kostte als twee broden.

1905

Tijdens het Congres voor Chirurgie in Frankrijk presenteerde de Franse chirurg Hippolyte Morestin (1869-1919) een horizontale techniek van cutane adipose-resectie met behoud van de navel.

1907

Voor zijn 370 kilo  kreeg de 34-jarige in Australië geboren Amerikaan Happy Jack Eckert (1874-1937) de gouden medaille van zwaarste man ter wereld. Op 63-jarige leeftijd stierf hij bij een auto-ongeval.

1912

In de Verenigde Staten verkreeg de Duitser Ferdinand Koch op 23 juli 1912 het eerste patent voor een heuse bad-weegschaal. Ze was uitgerust met een kleine spiegel die in een hoek van 45° aan de voorkant van de wijzerplaat bevestigd was, zodat de gebruiker neerwaarts moest kijken om zijn gewicht af te lezen.

De Amerikaanse neurochirurg Harvey Cushing (1869-1939) beschreef het gelijktijdig optreden van obesitas en hypertensie, vooral bij personen met een basofiele of ACTH-secreterende tumor van de hypofyse.

1913

In de Verenigde Staten verscheen de eerste uit Duitsland geïmporteerde badweegschaal. In het grootwarenhuis Marshal Fields and Company van Chicago werd ze ontzettend goed verkocht en de naam 'Juraso' dankte ze aan haar Duitse uitvinder Jas Raveno. Bij het uitbreken van de eerste Wereldoorlog, raakte de voorraad op, maar de Duitsers wilden er geen meer leveren aan de ‘vijand’. Marshall Fields zocht een vervanger en vond die bij Mathias C. Weber, een Hongaarse inwijkeling, die met zijn ouders in 1906 als tiener geëmigreerd was naar Amerika.

De Amerikaanse wetgever richtte de Office of State Superintendent of Weights and Measures op. Die instelling moest de nauwkeurigheid controleren van iedere meetapparatuur die in de handel, de spoorlijninspectie, de ziekenhuizen en de gevangenissen gebruikt werd.

De Washington Scale werd vervaardigd door Caille Brothers uit Detroit en de houten kast was uitgerust met een mooie litho op tin met het gezicht van de Amerikaanse president George Washington (1732-1799).

1915

Via publiciteit trachtte de Australische prof-zwemster, filmster en schrijfster Annette Kellerman (1886–1975) de mensen ervan te overtuigen om af te slanken via zwemmen.

In zijn werk 'Bodily Changes in Pain, Hunger, Fear and Rage' stelde de de Amerikaan Walter Bradford Cannon (1871-1945), hoogleraar Fysiologie aan de Harvard Medical School in Boston, dat honger resulteert uit een maagmechanisme.

In de bijdragen 'On the Chemical Control of the Gastric Hunger Mechanism' en 'Contributions to the physiology of the stomach.-II. the relation between the concentrations of the empty stomach and the sensation of hunger', die in de American Journal of Physiology verschenen, droeg ook de Zweeds-Amerikaanse arts Anton Julius Carlson (1875-1956), hoofd van het departement Fysiologie aan de University of Chicago, zijn steentje daartoe bij.

Cannon en Carlson deden uitgebreid onderzoek naar het fenomeen honger en lege maag.

1916

De Toledo 8300T, Official Athletic Scale van de Toledo Scale Company was een klassieke witte porseleinen weegschaal met een zeer ingewikkelde mechanisme, reden waarom ze erg duur was.

1917

De beroemde Amerikaanse arts Elliot Joslin (1869-1962) specialiseerde zich als eerste in diabetes. In 1917 schreef hij over die ziekte:

'De genen laden het geweer, de levensstijl haalt de trekker over."

De ‘Madaco’ weegschaal van Weber, die in 1916 gepatenteerd en in 1917 gelanceerd werd, kostte $7,50 en dat was $2,50 goedkoper dan de Juraso. Het was ook de eerste weegschaal die via een batterij was uitgerust met elektrisch licht.

1918

De Hongaarse inwijkeling Mathias C. Weber dacht dat het ogenblik gekomen was om zelf zaken te doen, maar daarvoor had hij niet het nodige kapitaal. Via zijn kapper kwam hij in contact met Alfred Henri Hutchinson (1886-1969) en Irving King Hutchinson (1892-1945), twee steenrijke broers die zijn ideeën bewonderden. Er werd een partnership gestart en de Continental Scale Works Company werd in januari 1919 boven het doopvont gehouden. De Health O Meter, de eerste bad-weegschaal met horizontale wijzerplaat, was 25 centimeter hoog, woog 20 pond en was vervaardigd uit gietijzer. De prijs was $16 en de precisie werd binnen een halve kilogram gegarandeerd. Gezien na Wereldoorlog I een slank figuur het modebeeld werd voor dames, steeg de vraag naar dit soort weegschalen enorm.