WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1700 - 1749

1700

Zelfs met elke vooruitgang in het ontwerp en de ontwikkeling van een weegschaal, waren alle nieuwe modellen een variant op de vroegst gekende balansen.

1702

image027.jpg image029.jpg

In het zeventiende-eeuwse Tibetaanse medisch essay 'The Blue Beryl' werd obesitas omschreven als een toestand die met gewichtsverlies moest behandeld worden. De auteur Sangye Gyamtso (1653-1705), de vijfde Dalai Lama, noteerde: 

"Te veel eten veroorzaakt ziekte en verkort de levensduur."

image001_39.jpg

Hij suggereerde twee behandelingen voor obesitas:

  • Krachtige lichaamsmassage met erwtenbloem

  • Het eten van de slokdarm, het haar en het vlees van een wolf, wat ook voor de behandeling van struma en oedemateuze toestanden werd aanbevolen.

1705

In het begin van de achttiende eeuw begonnen de artsen obesitas als een ziekte te beschouwen. Ze schreven oefeningen voor en koude baden om het lichaam te tonifiëren. Ironie van het noodlot was dat ze in hun strijd tegen obesitas ook suikers voorschreven.

1727

De Engelse arts Thomas Short (1690-1772) schreef de monografie 'A Discourse Concerning the Causes and Effects of Corpulency', waarin hij stelde dat de behandeling van obesitas het herstel van de natuurlijke lichaamsbalans moest inhouden en het wegnemen van secondaire oorzaken, idealiter door daar te leven waar de lucht niet te vochtig was maar tevens door het vermijden van platte en natte landen, steden of bossen. Short was ook van mening dat beweging belangrijk was en dat ieder dieet matig en gereserveerd moest zijn.

1741

De Tolweg Act van 1741 uit het Verenigd Koninkrijk eiste dat de wegenbeheerders een weegmachine moesten plaatsen aan grensovergangen, zodat ze de juiste tol konden heffen afhankelijk van het gewicht van het voertuig dat de grens overschreed. Het ontvangen geld diende dan voor het onderhoud van de wegen en de wet creëerde een vraag naar steelyards. Volgens het boek 'A Short History of Weighing' van L. Sanders, de curator van het Avery Historical Museum in het Britse Smeltwick dat een museum van weegschalen is, ontwikkelde de Engelse uitvinder John Wyatt (1700-1766) de eerste hefboom-weegschaal, die voor het eerst in Birmingham gebruikt werd.

1741

image001_11.png

De uitvinding van de personen-weegschaal wordt aan de Belgische uitvinder en horlogemaker John Joseph Merlin (1735-1803) toegeschreven, hoewel het mechanisme zelf door de Brit John Wyatt (1700-1766) werd uitgevonden, al was dat bij hem op veel grotere schaal voor het wegen van voertuigen. Merlin verkleinde het toestel en was ook de uitvinder van de rolschaatsen. De idee voor het wegen van personen deed Merlin op tijdens een verblijf in Parijs.

1743

image002_7.png

In 1743 introduceerde de Britse uitvinder John Wyatt (1700-1766) het concept van de verbindingshefboom. De machine was gebaseerd op een hefboomsysteem dat een platform ondersteunde. De hendels waren zodanig opgesteld, dat waar de belasting ook op het platform werd geplaatst, het die lading vanuit de vier mesranden overbracht naar de centrale overdrachtshendel. Aan de andere zijde van de hendel werden proportionele gewichten geplaatst om aflezing te bekomen. Het eenvoudige toestel van Wyatt was efficiënt en verminderde de weegfouten tot zo’n pond per ton, een getal dat tot ver in de twintigste eeuw een uitstekende standaard bleef. Wyatt vervaardigde veel van deze bruggen, die over het hele Engelse grondgebied verkocht werden. Het systeem werd in vele Britse steden gebruikt voor het wegen van maximaal vijf ton. In 1760 startte John Wood (1712-1765) zijn bedrijf Angel&Scales, dat op grote schaal weegschalen produceerde.


extad/peakflowmeter.be